Superfoodeja sisältävän kokeilupakkauksen ja reseptivihkon kehittäminen kyselytutkimuksen perusteella
Taskula, Saara; Heiskanen, Jenniina (2014)
Taskula, Saara
Heiskanen, Jenniina
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111115437
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111115437
Tiivistelmä
Tämän produktityyppisen opinnäytetyön tarkoitus on perehtyä superfoodien käyttöön ja terveelliseen ruokavalioon, jonka produktiosa on teemaan liittyvä reseptivihko. Vihkosta on apua superfoodien käyttöön muissakin ruokalajeissa, kuin vain smoothieissa ja puuroissa. Tavoitteena oli selvittää miten ja mihin kuluttajat käyttävät superfoodeja ja ymmärtävätkö he tuotteiden terveysvaikutukset sekä käyttömahdollisuudet. Lisäksi työn tarkoituksena on madaltaa kuluttajan kynnystä kokeilla uusia tuotteita.
Opinnäytetyö aloitettiin marraskuussa 2013, jolloin se päätettiin tehdä parityönä. Superfoodit on rajattu koskemaan lähinnä vain ulkomaisia tuotteita, mutta suomalaisista tuotteista mukana on pakurikääpä ja nokkonen. Raportin tietoperustassa on kerrottu superfoodeista ja ravitsemuksesta.
Tämä opinnäytetyö koostuu kvantitatiivisesta tutkimuksesta, jonka avulla on selvitetty kuluttajien superfoodien käyttöä. Kesäkuussa 2014 toteutettiin kysely, jolla kartoitettiin muun muassa superfoodien käyttötarkoituksia ja tarpeellisuutta resepteille sekä pienille superfoodeja sisältäville kokeilupakkauksille. Kyselyyn osallistui yhteensä 63 vastaajaa, joista suurin osa oli 20 – 35 –vuotiaita. Kyselytutkimuksen perusteella superfoodeja ei käytetä vaivojen tai sairauksien hoitoon, vaikka vastaajat haluavatkin huolehtia terveydestään. Vastaajat kokivat, että resepteille ja kokeilupakkaukselle olisi tarvetta.
Tuotekehityksen tuloksena on terveellisiä, maukkaita ja superfoodeja sisältäviä reseptejä kuluttajille. Reseptit testattiin kotikeittiössä ja muokattiin kuluttajaystävällisiksi. Reseptivihko on tarkoitettu osaksi kokeilupakkausta.
Projekti oli kokonaisuudessaan onnistunut ja kuluttujien superfoodien käyttön perusteella kehitettiin tarpeita vastaava produkti. Kehitysideana ehdotetaan superfoodeja myyvälle yritykselle markkinointimateriaalin yhdistämistä resepteihin ja kokeilupakkauksien lanseerausta.
Opinnäytetyö aloitettiin marraskuussa 2013, jolloin se päätettiin tehdä parityönä. Superfoodit on rajattu koskemaan lähinnä vain ulkomaisia tuotteita, mutta suomalaisista tuotteista mukana on pakurikääpä ja nokkonen. Raportin tietoperustassa on kerrottu superfoodeista ja ravitsemuksesta.
Tämä opinnäytetyö koostuu kvantitatiivisesta tutkimuksesta, jonka avulla on selvitetty kuluttajien superfoodien käyttöä. Kesäkuussa 2014 toteutettiin kysely, jolla kartoitettiin muun muassa superfoodien käyttötarkoituksia ja tarpeellisuutta resepteille sekä pienille superfoodeja sisältäville kokeilupakkauksille. Kyselyyn osallistui yhteensä 63 vastaajaa, joista suurin osa oli 20 – 35 –vuotiaita. Kyselytutkimuksen perusteella superfoodeja ei käytetä vaivojen tai sairauksien hoitoon, vaikka vastaajat haluavatkin huolehtia terveydestään. Vastaajat kokivat, että resepteille ja kokeilupakkaukselle olisi tarvetta.
Tuotekehityksen tuloksena on terveellisiä, maukkaita ja superfoodeja sisältäviä reseptejä kuluttajille. Reseptit testattiin kotikeittiössä ja muokattiin kuluttajaystävällisiksi. Reseptivihko on tarkoitettu osaksi kokeilupakkausta.
Projekti oli kokonaisuudessaan onnistunut ja kuluttujien superfoodien käyttön perusteella kehitettiin tarpeita vastaava produkti. Kehitysideana ehdotetaan superfoodeja myyvälle yritykselle markkinointimateriaalin yhdistämistä resepteihin ja kokeilupakkauksien lanseerausta.