Tarjoilijan työ tulevaisuudessa
von Schöneman, Marika (2014)
von Schöneman, Marika
Turun ammattikorkeakoulu
2014
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014100614480
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014100614480
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö kertoo tarjoilijan ammatista ja sen tulevaisuudesta. Opinnäytetyössä on käytetty tutkivaa skenaariomenetelmää, tavoitteena on tehdä neljä skenaariota tarjoilijan ammatista tulevaisuudessa. Tulevaisuuden työnkuva on vuodesta 2021 50-vuotta eteenpäin, koska kyseiset vuodet nousivat esiin tausta-aineistosta. Näiden skenaarioiden kautta voidaan huomioida miten tarjoilijan työ tulee muuttumaan eri vaihtoehtojen seurauksena. Tarjoilijan työtä tutkitaan historian, nykypäivän ja tulevaisuuden kautta. Teoreettisena pohjana on käytetty tulevaisuustutkija Anna Kirveennummen haastattelua, matkailu- ja ravitsemisalan osaamistarveraportin tuloksia, sekä ajankohtaisia trendejä ja ravintola-alan tutkimuksia. Päätelmissä kerrotaan mitkä valinnat ja ulkoiset muutostekijät vaikuttavat eri skenaarioiden syntyyn. Koulutuksen järjestäjälle, ravintola-alan yrittäjälle, tarjoilijalle ja asiakkaalle annetaan ehdotuksia miten he pystyisivät omalla toiminnallaan vaikuttamaan ravintola-alan ja tarjoilijan työn laadukkaaseen kehittymiseen kohti tavoiteskenaariota. Lopuksi tarkastellaan yleisemmin tarjoilijan työn muutosta ja arvostusta ajan saatossa.