Makumatkalle Keski-Suomeen : Paikallisten matkailu- ja ravitsemispalveluyrittäjien näkemyksiä alueesta ruokamatkailukohteena
Kuukkanen, Annina (2014)
Kuukkanen, Annina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111715773
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111715773
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Keski-Suomen potentiaalia ruokamatkai-lukohteena paikallisten matkailu-, ja ravitsemispalveluyrittäjien näkökulmasta. Ta-voitteena oli tutkia myös Keski-Suomen houkuttelevuutta ja vetovoimaa ruokamat-kailun näkökulmasta ja millä tavoin paikallista ruokamatkailua voitaisiin elvyttää.
Laadullinen tutkimus toteutettiin teemahaastatteluilla syksyllä 2013 ja talvella 2014. Haastatteluihin osallistui viisi matkailu- ja ravitsemispalvelualan yrittäjää Keski-Suomesta. Alan asiantuntijoilta haluttiin kuulla näkemyksiä ruokamatkailuun liittyvistä tekijöistä yrittäjän kannalta.
Tuloksista kävi ilmi, että Keski-Suomi ei ole vielä kovin kiinnostava kohde ruoka-matkailusta kiinnostuneille matkailijoille. Lukuisat ketju- ja etnistä taustaa edusta-vat ravintolat valtaavat alueen ravintolatarjonnan ja -imagon, ja paikallisen ruoka-kulttuurin, kuten esimerkiksi Jyväskylän torielämän, koettiin hiipuneen. Sekä koti-maisten että lähiraaka-aineiden käyttäminen ravintoloissa ympärivuotisesti koettiin haasteelliseksi ja keskisuomalaisen ruokakulttuurin koettiin olevan vaikeasti profi-loitavissa. Kansainvälisiä ruokamatkailijoita ei Keski-Suomeen uskota rantautuvan lähiaikoina. Kuitenkin alueella koettiin olevan paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia ruokamatkailun kehittämiseksi tulevaisuudessa. Keski-Suomen vahvuuksiksi koettiin alueen kaunis ja puhdas luonto runsaine luonnonantimineen sekä selkeät vuodenaikamaut sesongeittain, joita voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin.
Laadullinen tutkimus toteutettiin teemahaastatteluilla syksyllä 2013 ja talvella 2014. Haastatteluihin osallistui viisi matkailu- ja ravitsemispalvelualan yrittäjää Keski-Suomesta. Alan asiantuntijoilta haluttiin kuulla näkemyksiä ruokamatkailuun liittyvistä tekijöistä yrittäjän kannalta.
Tuloksista kävi ilmi, että Keski-Suomi ei ole vielä kovin kiinnostava kohde ruoka-matkailusta kiinnostuneille matkailijoille. Lukuisat ketju- ja etnistä taustaa edusta-vat ravintolat valtaavat alueen ravintolatarjonnan ja -imagon, ja paikallisen ruoka-kulttuurin, kuten esimerkiksi Jyväskylän torielämän, koettiin hiipuneen. Sekä koti-maisten että lähiraaka-aineiden käyttäminen ravintoloissa ympärivuotisesti koettiin haasteelliseksi ja keskisuomalaisen ruokakulttuurin koettiin olevan vaikeasti profi-loitavissa. Kansainvälisiä ruokamatkailijoita ei Keski-Suomeen uskota rantautuvan lähiaikoina. Kuitenkin alueella koettiin olevan paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia ruokamatkailun kehittämiseksi tulevaisuudessa. Keski-Suomen vahvuuksiksi koettiin alueen kaunis ja puhdas luonto runsaine luonnonantimineen sekä selkeät vuodenaikamaut sesongeittain, joita voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin.