Kokkikurssi itsenäisesti asuville kehitysvammaisille
Lahdenperä, Merja (2014)
Lahdenperä, Merja
Centria ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu)
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112016099
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112016099
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää kokkikurssi itsenäisesti asuville kehitysvammaisille henkilöille sekä laatia selkokielinen reseptivihkonen peruspalvelukuntayhtymä Kallion käyttöön. Kokkikurssille osallistui viisi kehitysvammaista henkilöä, jotka kuuluvat asumispalveluidensa osalta tuetun asumisen piiriin Kalliossa. Kokkikurssi kokoontui viisi kertaa Työtoimintapiste Kipinän tiloissa syyskuussa ja lokakuussa vuonna 2014 ja jokaisella kerralla valmistimme eri kategorioihin kuuluvan ruokalajin. Kokkikurssilla keskustelimme paljon myös terveellisestä ruokavaliosta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tukea kurssilaisten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Näin ollen kurssi perustui yhdessä tekemiseen, yhdessä olemiseen sekä yhdessä oppimiseen. Kokkikurssin tavoitteena oli myös tukea kurssilaisten itsenäistä ruoanlaittoa sekä kerrata terveellisen ruokavalion koostamista ja sen merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille.
Opinnäytetyö tuki erityisesti kurssilaisten sosiaalista hyvinvointia, sillä kurssilaiset kokivat yhdessä tekemisen ja yhdessä olemisen tärkeäksi ja mielekkääksi toiminnaksi. Kokkikurssi tuki kurssilaisten itsenäistä ruoanlaittoa, sillä kurssilla he kertasivat ja oppivat uusia ruoanlaittotaitoja. Kurssilaisten palautteen mukaan he syövät nyt terveellisemmin tai ainakin tuntevat terveellisen ruokavalion paremmin.
Toiminnallisen opinnäytetyöni viitekehyksen rakensin keskeisten käsitteiden kautta, joita olivat kehitysvammaisuus, tuettu asuminen sekä hyvinvointi ja ravitsemus.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tukea kurssilaisten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Näin ollen kurssi perustui yhdessä tekemiseen, yhdessä olemiseen sekä yhdessä oppimiseen. Kokkikurssin tavoitteena oli myös tukea kurssilaisten itsenäistä ruoanlaittoa sekä kerrata terveellisen ruokavalion koostamista ja sen merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille.
Opinnäytetyö tuki erityisesti kurssilaisten sosiaalista hyvinvointia, sillä kurssilaiset kokivat yhdessä tekemisen ja yhdessä olemisen tärkeäksi ja mielekkääksi toiminnaksi. Kokkikurssi tuki kurssilaisten itsenäistä ruoanlaittoa, sillä kurssilla he kertasivat ja oppivat uusia ruoanlaittotaitoja. Kurssilaisten palautteen mukaan he syövät nyt terveellisemmin tai ainakin tuntevat terveellisen ruokavalion paremmin.
Toiminnallisen opinnäytetyöni viitekehyksen rakensin keskeisten käsitteiden kautta, joita olivat kehitysvammaisuus, tuettu asuminen sekä hyvinvointi ja ravitsemus.