Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti. Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Food preparation as a tool for empowering youth in foster care
Runtti, Marianne (2014)
Runtti, Marianne
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014090513765
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014090513765
Tiivistelmä
Ruoanvalmistus voimaannuttavana tekijänä nuorten sijaishuollossa
Tämän Laurea-ammattikorkeakoulussa toteutetun lopputyön tavoitteena on ollut selvittää, voisivatko Kasvuyhteisö Auran asiakkaat osallistua ja hyötyä ruuanlaittotunneista, sillä oli epäselvää, pystyvätkö asiakkaat valmistamaan itselleen aterian. Sijaishuollossa olevat nuoret ovat tutkimuksien mukaan kotona asuvia ikätovereitaan suuremmassa riskissä mielenterveysongelmien sekä taloudellisten ongelmien suhteen tultuaan täysi-ikäisiksi. Tulee huomioida, että nämä nuoret ovat haavoittuvaisempia kuin suurin osa muista nuorista. Heitä ei voi eikä saa pakottaa osallistumaan toimintoihin, vaan motivoinnin täytyy olla hellävaraista. Lopputyön tavoitteena on myös ollut kehittää Kasvuyhteisö Auran omahoitajille työväline, joka auttaisi heitä ohjaamaan asiakkaita kohti konkreettisia onnistumisen kokemuksia.
Ennen tuntien toteutusta lopputyösuunnitelma analysoitiin Stakeholder (asianosaiset) SWOT- menetelmällä, jotta haasteisiin voitaisiin puuttua jo etukäteen. Kaikkien niiden asiakkaiden, jotka olivat ilmoittaneet halukkuutensa osallistua ruuanlaittotunteihin, kanssa pidettiin alustavat keskustelut, joissa päätettiin tehtävät ruokalajit sekä tuntien ajankohdat. Yhteensä seitsemän ruoanlaittotuntia saatiin pidettyä kolmelle asiakkaalle. Osa asiakkaista käytti oikeuttaan lopettaa tunnit kesken. Ruoanlaittotuntien teemat olivat keittiöön tutustuminen, itsenäinen työskentely, kriittinen ja luova ajattelu sekä mestarius/taidokkuus. Tuntien jälkeen asiakkailta kysyttiin palautetta. Reseptivihkonen, jossa asiakkaiden valmistamien ruokien lisäksi on muitakin helppoja ohjeita, laadittiin tuntien pitämisen jälkeen. Myös omahoitajia varten laadittiin seurantalomake, jonka tarkoituksena on auttaa omahoitajia dokumentoimaan asiakkaiden saama opetus ruuanlaitossa.
Asiakkaiden palaute sekä koko lopputyöprojekti analysoitiin prosessin arviointimenetelmällä sekä lopputulos-perusteisella arviointimenetelmällä. Asiakkaiden antaman palautteen perusteella oli selvää, että he kaipaavat konkreettisia aktiviteetteja, jotka voimaannuttaisivat heitä taitojen karttumisen myötä. Tämän perusteella voidaan ruoanlaittotunteja suositella kaikille sijaishuoltolaitoksille sekä voimaannuttamistarkoituksessa että itsenäisen elämäntaitojen harjoitteluun. Analysoinnin perusteella voidaan myös arvioida, että kasvuyhteisö Aura on saanut uuden työvälineen omahoitajatyöhön, jonka avulla kasvuyhteisössä tehtävän työn laatu ja läpinäkyvyys parantuvat.
Asiasanat: voimaannuttaminen, ruoanlaitto, nuoriso, sijaishuolto
Tämän Laurea-ammattikorkeakoulussa toteutetun lopputyön tavoitteena on ollut selvittää, voisivatko Kasvuyhteisö Auran asiakkaat osallistua ja hyötyä ruuanlaittotunneista, sillä oli epäselvää, pystyvätkö asiakkaat valmistamaan itselleen aterian. Sijaishuollossa olevat nuoret ovat tutkimuksien mukaan kotona asuvia ikätovereitaan suuremmassa riskissä mielenterveysongelmien sekä taloudellisten ongelmien suhteen tultuaan täysi-ikäisiksi. Tulee huomioida, että nämä nuoret ovat haavoittuvaisempia kuin suurin osa muista nuorista. Heitä ei voi eikä saa pakottaa osallistumaan toimintoihin, vaan motivoinnin täytyy olla hellävaraista. Lopputyön tavoitteena on myös ollut kehittää Kasvuyhteisö Auran omahoitajille työväline, joka auttaisi heitä ohjaamaan asiakkaita kohti konkreettisia onnistumisen kokemuksia.
Ennen tuntien toteutusta lopputyösuunnitelma analysoitiin Stakeholder (asianosaiset) SWOT- menetelmällä, jotta haasteisiin voitaisiin puuttua jo etukäteen. Kaikkien niiden asiakkaiden, jotka olivat ilmoittaneet halukkuutensa osallistua ruuanlaittotunteihin, kanssa pidettiin alustavat keskustelut, joissa päätettiin tehtävät ruokalajit sekä tuntien ajankohdat. Yhteensä seitsemän ruoanlaittotuntia saatiin pidettyä kolmelle asiakkaalle. Osa asiakkaista käytti oikeuttaan lopettaa tunnit kesken. Ruoanlaittotuntien teemat olivat keittiöön tutustuminen, itsenäinen työskentely, kriittinen ja luova ajattelu sekä mestarius/taidokkuus. Tuntien jälkeen asiakkailta kysyttiin palautetta. Reseptivihkonen, jossa asiakkaiden valmistamien ruokien lisäksi on muitakin helppoja ohjeita, laadittiin tuntien pitämisen jälkeen. Myös omahoitajia varten laadittiin seurantalomake, jonka tarkoituksena on auttaa omahoitajia dokumentoimaan asiakkaiden saama opetus ruuanlaitossa.
Asiakkaiden palaute sekä koko lopputyöprojekti analysoitiin prosessin arviointimenetelmällä sekä lopputulos-perusteisella arviointimenetelmällä. Asiakkaiden antaman palautteen perusteella oli selvää, että he kaipaavat konkreettisia aktiviteetteja, jotka voimaannuttaisivat heitä taitojen karttumisen myötä. Tämän perusteella voidaan ruoanlaittotunteja suositella kaikille sijaishuoltolaitoksille sekä voimaannuttamistarkoituksessa että itsenäisen elämäntaitojen harjoitteluun. Analysoinnin perusteella voidaan myös arvioida, että kasvuyhteisö Aura on saanut uuden työvälineen omahoitajatyöhön, jonka avulla kasvuyhteisössä tehtävän työn laatu ja läpinäkyvyys parantuvat.
Asiasanat: voimaannuttaminen, ruoanlaitto, nuoriso, sijaishuolto