Sairaanhoitajien kokemuksia ravitsemusohjauksesta terveyskeskuksen vuodeosastolla
Nieminen, Riikka; Oikari, Minttu (2014)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Nieminen, Riikka
Oikari, Minttu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120318087
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120318087
Tiivistelmä
Potilaan ohjaaminen terveelliseen ravitsemukseen liittyvistä asioista on tärkeää perusterveydenhuollossa potilaan omahoidon tukemisessa. Tutkittua tietoa sairaanhoitajien toteuttamasta ravitsemusohjauksesta perusterveydenhuollossa on vähän. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa ravitsemusohjauksesta terveyskeskuksen vuodeosaston hoitotyössä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajien kokemuksia ravitsemusohjauksesta terveyskeskuksen vuodeosastolla.
Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat:
1. Millaisia kokemuksia sairaanhoitajilla on ravitsemusohjauksesta terveyskeskuksen vuodeosastolla?
2. Mitkä tekijät edistävät sairaanhoitajien toteuttamaa ravitsemusohjausta terveyskeskuksen vuodeosastolla?
3. Mitkä tekijät heikentävät sairaanhoitajien toteuttamaa ravitsemusohjausta terveyskeskuksen vuodeosastolla?
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla. Aineisto kerättiin teemahaastatteluina viideltä perusterveydenhuollon eri vuodeosastoilla työskentelevältä sairaanhoitajalta. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.
Ravitsemusohjaus oli terveyskeskuksen vuodeosastolla sairaanhoitajien mukaan potilaan terveyttä edistävää, sairauteen tai lääkehoitoon liittyvää sekä omahoitoa tukevaa. Ravitsemusohjausta edistävät ja heikentävät tekijät liittyivät joko potilaaseen, sairaanhoitajaan tai vuodeosastoon ohjausympäristönä. Ravitsemusohjauksen onnistumisessa sekä potilaan että sairaanhoitajan motivaatiolla oli merkitystä.
Tulosten mukaan ravitsemusohjausta edistää sairaanhoitajan ravitsemukseen liittyvä tiedon hallinta sekä taito ohjata erilaisia potilaita ja läheisiä. Tulosten mukaan ravitsemusohjausta heikentää sairaanhoitajien koulutuksen puute näyttöön perustuvasta hoitotyöstä sekä vähäinen luotettavan tiedon hakeminen ravitsemuksesta. Ravitsemusohjausta edistää toimintaympäristön ajantasaiset kirjalliset ohjeet, kiireetön ilmapiiri sekä moniammatillinen yhteistyö. Opinnäytetyössä tuotettua tietoa voidaan hyödyntää hoitotyön kehittämisessä, etenkin potilaan ja läheisen ravitsemusohjauksessa perusterveydenhuollon vuodeosastoilla.
Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat:
1. Millaisia kokemuksia sairaanhoitajilla on ravitsemusohjauksesta terveyskeskuksen vuodeosastolla?
2. Mitkä tekijät edistävät sairaanhoitajien toteuttamaa ravitsemusohjausta terveyskeskuksen vuodeosastolla?
3. Mitkä tekijät heikentävät sairaanhoitajien toteuttamaa ravitsemusohjausta terveyskeskuksen vuodeosastolla?
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla. Aineisto kerättiin teemahaastatteluina viideltä perusterveydenhuollon eri vuodeosastoilla työskentelevältä sairaanhoitajalta. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.
Ravitsemusohjaus oli terveyskeskuksen vuodeosastolla sairaanhoitajien mukaan potilaan terveyttä edistävää, sairauteen tai lääkehoitoon liittyvää sekä omahoitoa tukevaa. Ravitsemusohjausta edistävät ja heikentävät tekijät liittyivät joko potilaaseen, sairaanhoitajaan tai vuodeosastoon ohjausympäristönä. Ravitsemusohjauksen onnistumisessa sekä potilaan että sairaanhoitajan motivaatiolla oli merkitystä.
Tulosten mukaan ravitsemusohjausta edistää sairaanhoitajan ravitsemukseen liittyvä tiedon hallinta sekä taito ohjata erilaisia potilaita ja läheisiä. Tulosten mukaan ravitsemusohjausta heikentää sairaanhoitajien koulutuksen puute näyttöön perustuvasta hoitotyöstä sekä vähäinen luotettavan tiedon hakeminen ravitsemuksesta. Ravitsemusohjausta edistää toimintaympäristön ajantasaiset kirjalliset ohjeet, kiireetön ilmapiiri sekä moniammatillinen yhteistyö. Opinnäytetyössä tuotettua tietoa voidaan hyödyntää hoitotyön kehittämisessä, etenkin potilaan ja läheisen ravitsemusohjauksessa perusterveydenhuollon vuodeosastoilla.