Vanhemmuuden tukeminen kokkikerhotoiminnalla
Pirinen, Heidi; Lappalainen, Maarit (2014)
Pirinen, Heidi
Lappalainen, Maarit
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120919050
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120919050
Tiivistelmä
Vanhemmuuden tukeminen kokkikerhotoiminnalla on toiminnallinen opinnäytetyö. Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa kokkikerhotoimintaa Alapitkän koululla. Kokkikerho toteutettiin esi- ja alkuopetusikäisille lapsille ja heidän vanhemmille. Työn tavoitteena oli tukea vanhempia omien lastensa työkasvatukseen kotona ja antaa heille valmiuksia ohjata lapsiaan ruoanlaitossa ja kotitöissä sekä vahvistamaan näin heidän elämänhallintataitoja. Lisäksi tavoitteena oli kehittää uutta toimintamallia kasvatuskumppanuuden toteuttamiseen sekä osallistaa vanhempia kerhotoimintaan. Kokkikerhotoiminta soveltuu hyvin matalankynnyksen toiminnaksi ja kumppanuusmallin kehittämiseen koululle.
Ryhmän ohjaus suunniteltiin terveyden edistämisen ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Kokkikerhossa oli mukana kolme lapsi-vanhempi paria. Toiminnan sisällöksi suunniteltiin helppoja ja edullisia reseptejä ja vinkkejä kattauksiin, joita he voivat toteuttaa yhdessä kotona. Ruoka ja askarteluohjeita koottiin reseptivihkoihin perheenjäsenten jatkokäyttöä varten. Reseptivihkon perhe sai kotiin viimeisen kerhokerran jälkeen. Opinnäytetyön tuotoksena oli prosessikuvaus sekä oheismateriaalina askarreltu reseptivihko.
Teoriaosuudessa käsittelimme näitä teemoja, joita käytimme kokkikerhon suunnittelussa: osallisuuden vahvistaminen, yhteistoiminnallinen oppiminen, lapsen kasvu ja kehitys 6–7-vuotiailla, työkasvatusta varhaiskasvatuksessa, ryhmäytyminen kerhossa, ravitsemus ja elämänhallintaan vaikuttaminen. Kerhon toiminnan kuvaus on toteutettu Demingin ympyrän mukaisesti.
Ryhmän ohjaus suunniteltiin terveyden edistämisen ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Kokkikerhossa oli mukana kolme lapsi-vanhempi paria. Toiminnan sisällöksi suunniteltiin helppoja ja edullisia reseptejä ja vinkkejä kattauksiin, joita he voivat toteuttaa yhdessä kotona. Ruoka ja askarteluohjeita koottiin reseptivihkoihin perheenjäsenten jatkokäyttöä varten. Reseptivihkon perhe sai kotiin viimeisen kerhokerran jälkeen. Opinnäytetyön tuotoksena oli prosessikuvaus sekä oheismateriaalina askarreltu reseptivihko.
Teoriaosuudessa käsittelimme näitä teemoja, joita käytimme kokkikerhon suunnittelussa: osallisuuden vahvistaminen, yhteistoiminnallinen oppiminen, lapsen kasvu ja kehitys 6–7-vuotiailla, työkasvatusta varhaiskasvatuksessa, ryhmäytyminen kerhossa, ravitsemus ja elämänhallintaan vaikuttaminen. Kerhon toiminnan kuvaus on toteutettu Demingin ympyrän mukaisesti.