Kevyempi ravinto, terveempi keho ja mieli : Ravitsemuksen kehittämistyö Etevan Keravan tukikeskuksessa
Kallio, Maria (2014)
Kallio, Maria
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014122020592
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014122020592
Tiivistelmä
Hyvä ravitsemustila edistää ja ylläpitää terveyttä ja ennaltaehkäisee sairauksien syntymistä. Opinnäytetyön aiheena on kehitysvammapsykiatrisen asiakkaan ravitsemuspalveluiden kehittäminen Keravan Etevan tukikeskuksessa. Opinnäytetyö on opiskelijan tutkimukseen perustuva näkemys ravitsemuksen kehittämistyöstä Etevan Keravan tukikeskuksessa ja se on tuotettu moniäänisenä kerrontana etnografiseen ja autoetnografiseen tutkimuskäytäntöön perustuen. Aineistojen keruumenetelmänä on käytetty havainnointia, kyselyssä avoimia kysymyksiä, puhelimaisua ja valokuvia, jotka toimivat kehitystyön etenemistä kuvaavana peiliaineistona.
Opinnäytetyö on kaksivaiheinen muodostuen työelämälähtöisenä kehittämistyönä Etevan Keravan tukikeskuksen ohjaajille suunnatusta ja opiskelijan interventioina toteutetusta ravitsemuksellisen tietoperustan vahvistamisesta ja ohjaajien toteuttaman ravitsemuksen uudelleen organisoinnin kuvaamisesta. Kehittämistyön tavoitteena on ollut ohjaajien ravitsemuksellisen tietoperustan vahvistaminen. Opinnäyteyön tavoitteena on kehittämistyön aukikirjoittaminen suunnitelmallisena, tavoitteellisena ja ymmärrettävänä prosessina.
Tutkimustehtäväksi opinnäyteyössä muodostui selvittää, mistä ravitsemuksen toteuttamisen ongelmakohdat johtuvat ja minkälaisilla muutoksilla ongelmakohdat voidaan ratkaista. Vastauksena tutkimustehtävään päädyttiin ravitsemuspalvelujen yhtenäistämiseen koskemaan koko Etevan Keravan tukikeskusta samansisältöisenä.
Opinnäytetyön yleisempi merkitys avautuu kehittämistyön teoreettisen ja empiirisen avaamisen kautta. Suunnitelmallinen ja tuloshakuinen kehittämistyö edellyttää kehittämisen menetelmäasiantuntemusta ja kykyä tutkia, tulkita ja tuottaa uusia ratkaisuja työelämälähtöisiin ongelmatilanteisiin.
Opinnäytetyö on kaksivaiheinen muodostuen työelämälähtöisenä kehittämistyönä Etevan Keravan tukikeskuksen ohjaajille suunnatusta ja opiskelijan interventioina toteutetusta ravitsemuksellisen tietoperustan vahvistamisesta ja ohjaajien toteuttaman ravitsemuksen uudelleen organisoinnin kuvaamisesta. Kehittämistyön tavoitteena on ollut ohjaajien ravitsemuksellisen tietoperustan vahvistaminen. Opinnäyteyön tavoitteena on kehittämistyön aukikirjoittaminen suunnitelmallisena, tavoitteellisena ja ymmärrettävänä prosessina.
Tutkimustehtäväksi opinnäyteyössä muodostui selvittää, mistä ravitsemuksen toteuttamisen ongelmakohdat johtuvat ja minkälaisilla muutoksilla ongelmakohdat voidaan ratkaista. Vastauksena tutkimustehtävään päädyttiin ravitsemuspalvelujen yhtenäistämiseen koskemaan koko Etevan Keravan tukikeskusta samansisältöisenä.
Opinnäytetyön yleisempi merkitys avautuu kehittämistyön teoreettisen ja empiirisen avaamisen kautta. Suunnitelmallinen ja tuloshakuinen kehittämistyö edellyttää kehittämisen menetelmäasiantuntemusta ja kykyä tutkia, tulkita ja tuottaa uusia ratkaisuja työelämälähtöisiin ongelmatilanteisiin.