Raaka-ainehävikin hallinta yritys X Oy:n alihankkijayrityksessä
Leino, Kristiina (2015)
Leino, Kristiina
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201501201451
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201501201451
Tiivistelmä
Raaka-ainehävikin hallinta on yritys X:n alihankkijayrityksessä ajankohtainen aihe, sillä kasvava hävikin määrä on muodostunut merkitykselliseksi osaksi yrityksen kuluja. Lisäksi yritys X:n on minimoitava kustannuksiaan säilyttääkseen kilpailukykynsä haastavilla markkinoilla. Opinnäytetyöni tavoitteena on lisätä tietoisuutta yritys X Oy:n alihankkijalle raaka-aineiden hävikistä. Tavoitteena on myös pyrkiä käynnistämään raaka-ainehävikin pienentämistoimenpiteet.
Työn teoriaosassa käsitellään alihankintaa, ulkoistamista ja ulkoistamisen kustannuksia. Tarkastelun kohteena ovat alihankinnasta syntyvät hyödyt ja haitat, sekä ulkoistamisprosessi ja sen vaatima tavoitteiden asettaminen. Huomiota kiinnitetään myös hinnoittelun merkitykseen ulkoistettaessa toimintoja. Viimeinen luku käsittelee kustannuksia ja kustannuslaskentaa. Teoriaosuuden tarkoitus on auttaa lukijaa ymmärtämään alihankinta kokonaisuutena ja siihen siirryttäessä huomioon otettavat asiat ja laskelmat. Teoriaosassa on käytetty alihankintaan ja ulkoistamiseen, sekä kustannuslaskentaan liittyvää kirjallisuutta.
Opinnäytetyön empiirisessä osassa analysoidaan yritys X:n alihankkijan inventointieroja vuosilta 2010–2014. Tarkoituksena oli löytää syitä raaka-aineiden inventointieroihin, havaita mitkä raaka-aineet niitä eniten aiheuttavat ja miettiä korjaustoimenpiteitä, jotka alihankkijan on helppo toteuttaa omassa toiminnassaan. Empiirisessä osassa hyödynnettiin yritys X:ltä saamia inventointilukuja ja välineitä niiden tarkasteluun, kuten toiminnanohjausjärjestelmä SAP:ia.
Tutkimuksen tuloksista huomasi, että margariini ja vehnäjauho aiheuttavat merkittävästi hävikkiä jokaisena tarkasteluvuotena. Tuotannon volyymi on kasvanut vuosi vuodelta ja se näkyy myös kasvavana hävikin määränä. Potentiaalisia kehittämistoimenpiteitä löytyi yhteensä kymmenen kappaletta ja niitä ruvetaan heti työstämään yhteistyössä alihankkijan tuotannon kanssa.
Työn teoriaosassa käsitellään alihankintaa, ulkoistamista ja ulkoistamisen kustannuksia. Tarkastelun kohteena ovat alihankinnasta syntyvät hyödyt ja haitat, sekä ulkoistamisprosessi ja sen vaatima tavoitteiden asettaminen. Huomiota kiinnitetään myös hinnoittelun merkitykseen ulkoistettaessa toimintoja. Viimeinen luku käsittelee kustannuksia ja kustannuslaskentaa. Teoriaosuuden tarkoitus on auttaa lukijaa ymmärtämään alihankinta kokonaisuutena ja siihen siirryttäessä huomioon otettavat asiat ja laskelmat. Teoriaosassa on käytetty alihankintaan ja ulkoistamiseen, sekä kustannuslaskentaan liittyvää kirjallisuutta.
Opinnäytetyön empiirisessä osassa analysoidaan yritys X:n alihankkijan inventointieroja vuosilta 2010–2014. Tarkoituksena oli löytää syitä raaka-aineiden inventointieroihin, havaita mitkä raaka-aineet niitä eniten aiheuttavat ja miettiä korjaustoimenpiteitä, jotka alihankkijan on helppo toteuttaa omassa toiminnassaan. Empiirisessä osassa hyödynnettiin yritys X:ltä saamia inventointilukuja ja välineitä niiden tarkasteluun, kuten toiminnanohjausjärjestelmä SAP:ia.
Tutkimuksen tuloksista huomasi, että margariini ja vehnäjauho aiheuttavat merkittävästi hävikkiä jokaisena tarkasteluvuotena. Tuotannon volyymi on kasvanut vuosi vuodelta ja se näkyy myös kasvavana hävikin määränä. Potentiaalisia kehittämistoimenpiteitä löytyi yhteensä kymmenen kappaletta ja niitä ruvetaan heti työstämään yhteistyössä alihankkijan tuotannon kanssa.