Sepelvaltimotaudin ehkäisyn tärkeimpiä tekijöitä : kirjallisuuskatsaus
Venho-Hänninen, Birgitta (2015)
Venho-Hänninen, Birgitta
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502252542
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502252542
Tiivistelmä
Terveyden edistäminen on tärkeä osa sairaanhoitajan työtä. Terveyden edistämisessä tulee tunnistaa yksilön terveydellisiä uhkia ja osata ehkäistä ja hoitaa niitä. Terveyttä edistääkseen pitää myös osata etsiä ja hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa. Sairaanhoitajan tulee osata jakaa tietoa eteenpäin ja osata toimia tiedon mukaan hoitotyössä.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomessa edelleen suurin sairausryhmä, ja sepelvaltimotauti on edelleen yleisin kuolinsyy. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi sairastumisen vaaraan tai hidastaa jo olevan taudin etenemistä ravitsemussuositusten mukaisilla ruokavalinnoilla. Julkisuudessa ollut keskustelu erityisesti ruokavalion rasvojen laadusta veren kolesteroliarvojen hoidossa on ollut ristiriitaista ja kansalaisia hämmentävää.
Tämä opinnäytetyö on kirjallinen lisäosa vuonna 2000 valmistuneeseen pro graduun. Pro gradu -työssä vuonna 2000 tutkittiin yksittäisen ravintoaineen – arginiini aminohapon – vaikutusta sepelvaltimotaudin ilmaantumiseen. Arginiini on ihmiselle elintärkeä aminohappo, jonka on oletettu alentavan sepelvaltimotaudin riskiä. Tämä ammattikorkeakoulun opinnäytetyö puolestaan tarkastelee sepelvaltimotaudin ehkäisyä laajemmalla tasolla kirjallisuushaun perusteella. Tarkoituksena on hakea tietoa viimeisimmistä kotimaisista ja kansainvälisistä tutkimuksista ja artikkeleista. Ajankohtaisimman tiedon takaamiseksi haut tehtiin viimeisimpien viiden vuoden ajalta, vuosilta 2009-2014. Hakuja tehtiin mm. tietokannoista Pubmed, Medic ja Cinahl. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä tietoa sepelvaltimotaudin ehkäisystä, keskittyen erityisesti ravitsemuksellisiin näkökohtiin. Tavoitteena on myös tuoda esille ristiriitaisia tutkimustuloksia ja mahdollisia selityksiä niihin.
Johtopäätöksenä on, että aikaisemmat tutkimustulokset sepelvaltimotaudin ehkäisystä pitävät suurelta osin edelleen paikkansa. Sepelvaltimotaudin tärkeimmät ehkäisykeinot ovat tupakoimattomuus, suurentuneen LDL-kolesterolipitoisuuden pienentäminen ja kohonneen verenpaineen alentaminen ruokavalion avulla. Ravitsemuksen monimuotoisuuden vuoksi kaikki tutkimustulokset eivät voi olla yhdensuuntaisia. Tutkimustuloksiin vaikuttavat myös tilastolliset seikat ja tutkimuksen tekotapa.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomessa edelleen suurin sairausryhmä, ja sepelvaltimotauti on edelleen yleisin kuolinsyy. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi sairastumisen vaaraan tai hidastaa jo olevan taudin etenemistä ravitsemussuositusten mukaisilla ruokavalinnoilla. Julkisuudessa ollut keskustelu erityisesti ruokavalion rasvojen laadusta veren kolesteroliarvojen hoidossa on ollut ristiriitaista ja kansalaisia hämmentävää.
Tämä opinnäytetyö on kirjallinen lisäosa vuonna 2000 valmistuneeseen pro graduun. Pro gradu -työssä vuonna 2000 tutkittiin yksittäisen ravintoaineen – arginiini aminohapon – vaikutusta sepelvaltimotaudin ilmaantumiseen. Arginiini on ihmiselle elintärkeä aminohappo, jonka on oletettu alentavan sepelvaltimotaudin riskiä. Tämä ammattikorkeakoulun opinnäytetyö puolestaan tarkastelee sepelvaltimotaudin ehkäisyä laajemmalla tasolla kirjallisuushaun perusteella. Tarkoituksena on hakea tietoa viimeisimmistä kotimaisista ja kansainvälisistä tutkimuksista ja artikkeleista. Ajankohtaisimman tiedon takaamiseksi haut tehtiin viimeisimpien viiden vuoden ajalta, vuosilta 2009-2014. Hakuja tehtiin mm. tietokannoista Pubmed, Medic ja Cinahl. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä tietoa sepelvaltimotaudin ehkäisystä, keskittyen erityisesti ravitsemuksellisiin näkökohtiin. Tavoitteena on myös tuoda esille ristiriitaisia tutkimustuloksia ja mahdollisia selityksiä niihin.
Johtopäätöksenä on, että aikaisemmat tutkimustulokset sepelvaltimotaudin ehkäisystä pitävät suurelta osin edelleen paikkansa. Sepelvaltimotaudin tärkeimmät ehkäisykeinot ovat tupakoimattomuus, suurentuneen LDL-kolesterolipitoisuuden pienentäminen ja kohonneen verenpaineen alentaminen ruokavalion avulla. Ravitsemuksen monimuotoisuuden vuoksi kaikki tutkimustulokset eivät voi olla yhdensuuntaisia. Tutkimustuloksiin vaikuttavat myös tilastolliset seikat ja tutkimuksen tekotapa.