Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Logistiikkaketjun vaikutus banaanin laatuun

Rontu, Johanna (2016)

 
Avaa tiedosto
Rontu_Johanna.pdf (504.5Kt)
Lataukset: 


Rontu, Johanna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604134293
Tiivistelmä
Banaanit ovat trooppisia hedelmiä, minkä takia niillä on heikko kylmänkestävyys. Yli kuukauden kestävän maahantuontikuljetuksen aikana kuljetuslämpötilan täytyy olla matala, mutta banaaneille tarpeeksi lämmin, jotta ne eivät pilaannu eivätkä toisaalta saa kylmävaurioita. Kuljetuksen aikana hyödynnetään kontrolloidun ilmankoostumuksen olosuhteita, jolloin banaanien soluhengitys hidastuu.
 
Insinöörityö tehtiin Keslog Oy:lle, joka on Kesko-konsernin logistiikkatoiminnoista vastaava yhtiö. Maahantuontikuljetuksen jälkeen raa’at banaanit kypsytetään keskusvaraston banaanikypsyttämössä. Kypsytyksen jälkeen banaanit toimitetaan jakelukuljetuksien mukana kauppoihin.
 
Työssä havainnoitiin eri tavarantoimittajien banaanien laadun vaihtelua, seurattiin maahantuonti- ja jakelukuljetusten lämpötiloja, arvioitiin kaupassa syntyvän hävikin määrää sekä arvioitiin banaanien makua ja ulkonäköä aistinvaraisesti.
 
Insinöörityön tuloksena eri tavarantoimittajien banaanien välillä havaittiin laatueroja. Kypsistä banaaneista pystyttiin havaitsemaan maahantuontikuljetuksen aikana syntyneitä laatuvirheitä. Koejärjestelyn avulla saatiin arvioitua banaanien hävikkiä kaupassa. Aistinvaraisessa arvioinnissa ilmeni makueroja eri banaanitoimittajien banaanien välillä.
 
Työn tuloksena saatiin selville eri muuttujien vaikutusta kypsien banaanien laatuun. Kriittinen tekijä banaanien laadun hallinnassa on se, ettei maahantuontikuljetuksen aikana mahdollisesti syntyneitä vaurioita pystytä korjaamaan myöhemmin logistiikkaketjun aikana.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste