Ensiaputunti 112-päivänä restonomiopiskelijoille
Hintsala, Harri; Huhtinen, Tauno (2016)
Hintsala, Harri
Huhtinen, Tauno
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016052710356
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016052710356
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa ensiaputunti 112-päivänä Laurea Leppävaaran ensimmäisen lukuvuoden matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomiopiskelijoille. Ensiaputunnin tarkoituksena oli keskittyä maallikkotasoisen ensiavun antamiseen restonomin työympäristöissä. Ensiaputunnin tavoitteena oli lisätä opiskelijoiden ensiapuosaamista ja täten edistää työturvallisuutta.
Ensiaputilanteissa auttaja antaa tarvittaessa henkeä pelastavaa ensiapua ennen ammattiavun saapumista. Hapensaanti on välttämätöntä ihmisen elintoiminnoille, koska solut tarvitsevat jatkuvasti happea. Hapensaannin estyminen hengityksen tai verenkierron vakavien häiriöiden vuoksi johtaa solujen vaurioitumiseen jo lyhyessä ajassa.
Ensiapukoulutuksen aiheiden valinnan perustana käytettiin kyselykaavaketta sekä tutkimuksia hotelli- ja ravintola-alan työturvallisuudesta. Lisäksi aiheiden valinta perusteltiin oman ammatillisen näkemyksen ja kokemusten perusteella sekä kohderyhmän aiempi ensiapuosaaminen huomioiden. Ensiaputunnin aiheiksi valikoitui hätäilmoituksen tekeminen, haavat, palovammat, vierasesine hengitysteissä, anafylaksia ja elvytys.
112-päivänä ensiaputunnit toteutettiin 2,5 tunnin kestoisena kokonaisuutena kahtena eri päivänä. Osallistujia oli ensimmäisenä päivänä 9 ja toisena päivänä 11. Ensiaputuntiin koottiin valituista aihealueista tärkeimmät tiedot teorian ja käytännön opettamiseksi. Päivien opetussisältö pidettiin molempina päivinä samanlaisena. Ensiaputunnit arvioitiin huolellisesti laaditun kyselylomakkeen avulla.
Kirjallisen palautteen mukaan osallistujat kokivat ensiaputunnin lisänneen ensiapuosaamista ja sitä myötä parantaneen työturvallisuutta. Haasteena ensiavun opettamisessa opinnäytteen tekijät kokivat aihealueiden rajaamisen kohderyhmää parhaiten palvelevaksi sekä viimeisimpien ensiapuohjeiden löytämisen ja soveltamisen.
Ensiaputilanteissa auttaja antaa tarvittaessa henkeä pelastavaa ensiapua ennen ammattiavun saapumista. Hapensaanti on välttämätöntä ihmisen elintoiminnoille, koska solut tarvitsevat jatkuvasti happea. Hapensaannin estyminen hengityksen tai verenkierron vakavien häiriöiden vuoksi johtaa solujen vaurioitumiseen jo lyhyessä ajassa.
Ensiapukoulutuksen aiheiden valinnan perustana käytettiin kyselykaavaketta sekä tutkimuksia hotelli- ja ravintola-alan työturvallisuudesta. Lisäksi aiheiden valinta perusteltiin oman ammatillisen näkemyksen ja kokemusten perusteella sekä kohderyhmän aiempi ensiapuosaaminen huomioiden. Ensiaputunnin aiheiksi valikoitui hätäilmoituksen tekeminen, haavat, palovammat, vierasesine hengitysteissä, anafylaksia ja elvytys.
112-päivänä ensiaputunnit toteutettiin 2,5 tunnin kestoisena kokonaisuutena kahtena eri päivänä. Osallistujia oli ensimmäisenä päivänä 9 ja toisena päivänä 11. Ensiaputuntiin koottiin valituista aihealueista tärkeimmät tiedot teorian ja käytännön opettamiseksi. Päivien opetussisältö pidettiin molempina päivinä samanlaisena. Ensiaputunnit arvioitiin huolellisesti laaditun kyselylomakkeen avulla.
Kirjallisen palautteen mukaan osallistujat kokivat ensiaputunnin lisänneen ensiapuosaamista ja sitä myötä parantaneen työturvallisuutta. Haasteena ensiavun opettamisessa opinnäytteen tekijät kokivat aihealueiden rajaamisen kohderyhmää parhaiten palvelevaksi sekä viimeisimpien ensiapuohjeiden löytämisen ja soveltamisen.