Luminometrisen ATP-menetelmän soveltuvuus ESL-tuotteiden laaduntarkkailuun
Kislov, Kristian (2016)
Kislov, Kristian
Hämeen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111116059
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111116059
Tiivistelmä
ESL-tuotteet ovat perinteiseen pastörointiin verrattuna pidemmän säilyvyysajan tuotteita. ESL-tuotteita saadaan aikaan muun muassa korkeapastöroinnilla ja niiden pidempää säilyvyysaikaa edesautetaan aseptisella pakkauksella sekä tiukoilla mikrobiologisen laadun kriteereillä.
Elintarvikkeiden mikrobiologista laatua tutkitaan usein perinteisin maljavalumenetelmin, jotka vievät aikaa sekä hidastavat tuottajan varaston kiertonopeutta. ATP-luminometrimenetelmässä bioluminesenssia hyväksikäyttäen saadaan aikaan mikrobien solunsisäisestä ATP:stä johtuva valoreaktio, jonka ATP-luminometri havaitsee ja oikein validoituna ilmaisee elintarvikkeen mikrobiologisen laadun tason.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana oli Valio Oy Turengin tehdas, ja työn tutkimukset suoritettiin Valio Oy Turengin laadunvalvontalaboratoriossa kesällä 2016. Valio Turengin tehtaalla valmistetaan muun muassa UHT- sekä ESL-meijerituotteita. Tehtaan laadunvalvontalaboratoriossa on käytössä ATP-kuoppalevyluminometri, jota käytetään UHT-tuotteiden mikrobiologisessa laadunvarmistuksessa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, voiko käytössä olevaa ATP-kuoppalevyluminometriä käyttää myös ESL-tuotteiden mikrobiologiseen laadunvarmistukseen vertailemalla perinteisiä maljatekniikoiden tuloksia luminometrin antamiin tuloksiin.
Tutkimuksissa määriteltiin ESL-tuotteiden soveltuvuuden kriteerit käytössä olevaa luminometria varten. Soveltuvien tuotteiden osalta todettiin indikaattorimikrobitestissä luminometrin kykenevän erottamaan tuotteissa mikrobiperäisiä RLU-arvon kohoumia. Soveltuville tuotteille saatiin määritettyä myös luminometrin antaman RLU-arvon normaali vaihteluväli. Menetelmää ei kuitenkaan onnistuttu ottamaan käyttöön, sillä luminometrin ja referenssimenetelmän välillä oli liian paljon ristiriitaisuuksia. Kehitysehdotuksena päätettiin suurentaa otoskokoa sekä mahdollisesti muuttaa referenssimenettelyjä.
Elintarvikkeiden mikrobiologista laatua tutkitaan usein perinteisin maljavalumenetelmin, jotka vievät aikaa sekä hidastavat tuottajan varaston kiertonopeutta. ATP-luminometrimenetelmässä bioluminesenssia hyväksikäyttäen saadaan aikaan mikrobien solunsisäisestä ATP:stä johtuva valoreaktio, jonka ATP-luminometri havaitsee ja oikein validoituna ilmaisee elintarvikkeen mikrobiologisen laadun tason.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana oli Valio Oy Turengin tehdas, ja työn tutkimukset suoritettiin Valio Oy Turengin laadunvalvontalaboratoriossa kesällä 2016. Valio Turengin tehtaalla valmistetaan muun muassa UHT- sekä ESL-meijerituotteita. Tehtaan laadunvalvontalaboratoriossa on käytössä ATP-kuoppalevyluminometri, jota käytetään UHT-tuotteiden mikrobiologisessa laadunvarmistuksessa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, voiko käytössä olevaa ATP-kuoppalevyluminometriä käyttää myös ESL-tuotteiden mikrobiologiseen laadunvarmistukseen vertailemalla perinteisiä maljatekniikoiden tuloksia luminometrin antamiin tuloksiin.
Tutkimuksissa määriteltiin ESL-tuotteiden soveltuvuuden kriteerit käytössä olevaa luminometria varten. Soveltuvien tuotteiden osalta todettiin indikaattorimikrobitestissä luminometrin kykenevän erottamaan tuotteissa mikrobiperäisiä RLU-arvon kohoumia. Soveltuville tuotteille saatiin määritettyä myös luminometrin antaman RLU-arvon normaali vaihteluväli. Menetelmää ei kuitenkaan onnistuttu ottamaan käyttöön, sillä luminometrin ja referenssimenetelmän välillä oli liian paljon ristiriitaisuuksia. Kehitysehdotuksena päätettiin suurentaa otoskokoa sekä mahdollisesti muuttaa referenssimenettelyjä.