Investointien kannattavuus Helsingin ruokakioskeihin
Simanainen, Olli-Petteri; Österholm, Max (2017)
Simanainen, Olli-Petteri
Österholm, Max
Laurea-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086842
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086842
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää kannattaako toimeksiantajan investointisuunnitelmat toteuttaa sekä tuottaa toimeksiantajalle tietoa suunnitelmien vaatimista lupa-asioista. Tavoitteena oli myös tehdä perusteltuja ehdotuksia ja johtopäätöksiä, joilla suunniteltujen investointien kannattavuutta voitaisiin parantaa. Lisäksi henkilökohtaisina tavoitteina oli kerätä kokemusta investointiprosessista sekä yrittäjyyden tuomista haasteista ja mahdollisuuksista.
Työn tietoperustana on käytetty pääasiassa investointeja käsittelevää kirjallisuutta, joiden pohjalta investointilaskelmat on suoritettu. Tietoa on lisäksi haettu eri tutkimusmenetelmien suorittamista, riskienhallintaa ja ravintola-alan erityispiirteitä käsittelevästä kirjallisuudesta.
Investointisuunnitelmien kannattavuus selvitettiin hyödyntämällä neljää eri investointilaskentamenetelmää. Laskentamenetelmiksi valittiin perinteisistä menetelmistä takaisinmaksuaika ja oman pääoman tuottoaste sekä moderneista menetelmistä nettonykyarvo ja sisäisen korkokannan menetelmä. Investointilaskelmien vaatimien lähtöarvojen selvittämiseksi hyödynnettiin havainnointi-, haastattelu- ja benchmarking-menetelmiä. Havainnoinnin avulla pyrittiin selvittämään asiakasmäärät, jotta myyntiarviot pystyttiin luomaan. Haastatteluja ja benchmarkingia hyödynnettiin kustannusten arvioimisessa.
Investointilaskelmien tulosten perusteella investointi kannattaa toteuttaa, sillä toimeksiantajan asettamat tuottotavoitteet täyttyivät. Herkkyysanalyysien kautta löydettiin tekijöitä, jotka toteutuessaan muuttavat investoinnin kannattamattomaksi toteuttaa tuottotavoitteiden pysyessä samoina. Herkkyysanalyysien perusteella huomattiin investoinnin sisältävän paljon riskiä, mutta samalla myös paljon potentiaalia.
Kehittämisehdotuksina toimeksiantajalle suositellaan työvoimaresurssien optimointia ja aukioloaikoja vastaamaan myynnin kausivaihtelua, sillä työvoimakustannukset ovat liiketoiminnassa selkeästi suurin kustannuserä. Investoinnit kannattaisi riskien minimoimiseksi suorittaa vaiheittain, esimerkiksi yksi kioski kerrallaan. Teorian mukaan ravintola-alalla menestyneimmät toimijat ovat panostaneet enemmän laatuimagoon kuin hinnalla kilpailemiseen, joka toimeksiantajan tulisi huomioida.
Työ onnistui kokonaisuudessaan hyvin ja toimeksiantajalle luovutettiin työssä tehty Excel-tiedosto, jonka avulla voidaan luoda uusia skenaarioita liiketoiminnasta ja verrata niitä toteutuneisiin lukuihin. Työ sisältää paljon hyödynnettävää tietoa ja laskelmia investointisuunnitelmien toteuttamista varten. Toimeksiantaja oli työn lopputulokseen tyytyväinen.
Työn tietoperustana on käytetty pääasiassa investointeja käsittelevää kirjallisuutta, joiden pohjalta investointilaskelmat on suoritettu. Tietoa on lisäksi haettu eri tutkimusmenetelmien suorittamista, riskienhallintaa ja ravintola-alan erityispiirteitä käsittelevästä kirjallisuudesta.
Investointisuunnitelmien kannattavuus selvitettiin hyödyntämällä neljää eri investointilaskentamenetelmää. Laskentamenetelmiksi valittiin perinteisistä menetelmistä takaisinmaksuaika ja oman pääoman tuottoaste sekä moderneista menetelmistä nettonykyarvo ja sisäisen korkokannan menetelmä. Investointilaskelmien vaatimien lähtöarvojen selvittämiseksi hyödynnettiin havainnointi-, haastattelu- ja benchmarking-menetelmiä. Havainnoinnin avulla pyrittiin selvittämään asiakasmäärät, jotta myyntiarviot pystyttiin luomaan. Haastatteluja ja benchmarkingia hyödynnettiin kustannusten arvioimisessa.
Investointilaskelmien tulosten perusteella investointi kannattaa toteuttaa, sillä toimeksiantajan asettamat tuottotavoitteet täyttyivät. Herkkyysanalyysien kautta löydettiin tekijöitä, jotka toteutuessaan muuttavat investoinnin kannattamattomaksi toteuttaa tuottotavoitteiden pysyessä samoina. Herkkyysanalyysien perusteella huomattiin investoinnin sisältävän paljon riskiä, mutta samalla myös paljon potentiaalia.
Kehittämisehdotuksina toimeksiantajalle suositellaan työvoimaresurssien optimointia ja aukioloaikoja vastaamaan myynnin kausivaihtelua, sillä työvoimakustannukset ovat liiketoiminnassa selkeästi suurin kustannuserä. Investoinnit kannattaisi riskien minimoimiseksi suorittaa vaiheittain, esimerkiksi yksi kioski kerrallaan. Teorian mukaan ravintola-alalla menestyneimmät toimijat ovat panostaneet enemmän laatuimagoon kuin hinnalla kilpailemiseen, joka toimeksiantajan tulisi huomioida.
Työ onnistui kokonaisuudessaan hyvin ja toimeksiantajalle luovutettiin työssä tehty Excel-tiedosto, jonka avulla voidaan luoda uusia skenaarioita liiketoiminnasta ja verrata niitä toteutuneisiin lukuihin. Työ sisältää paljon hyödynnettävää tietoa ja laskelmia investointisuunnitelmien toteuttamista varten. Toimeksiantaja oli työn lopputulokseen tyytyväinen.