Omavalvontasuunnitelman ja ruokalistaoppaan laatiminen monikulttuuriselle lastenkodille
Virtanen, Jenni (2017)
Virtanen, Jenni
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112217723
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112217723
Tiivistelmä
Maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat ajankohtainen puheenaihe maahanmuuttajien määrän lisäännyttyä Suomessa. Tämä tulee väistämättä vaikuttamaan väestön rakenteeseen ja vaatii uudenlaista osaamista monien alojen osaajilta. Yksi tällainen ammattiryhmä on ruoka-alan ammattilaiset, joiden on hyvä tuntea eri uskonnoista ja kulttuureista tulevien ruokaan liittyviä tapoja sekä rajoituksia. Näin pystytään tarjoamaan mahdollisimman monelle hyvää ja ravitsevaa, heidän ruokavalioonsa sopivaa ravintoa.
Maahanmuuttajien määrän lisäännyttyä Suomessa tulee maahanmuuttajalasten osuus lastensuojelutyössä kasvamaan. Opinnäytetyö toteutettiin produktityyppisenä toimeksiantona monikulttuurisia lastenkotipalveluita tarjoavalle Napenda Oy:lle, jonka ensimmäinen toimipiste avattiin syksyllä 2017. Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin keväällä 2017 ja se valmistui loppusyksystä 2017.
Yrityksessä on vahva sosiaalialan osaamistausta, mutta siellä tarvittiin apua keittiötoiminnan käynnistämiseen. Tärkeimmiksi kehittämistavoitteikseen keittiötoiminnan osalta yritys mainitsi reseptien suunnittelun helpottamaan viikoittaisten ruokahankintojen tekemistä, sekä keittiön omavalvontasuunnitelman tekemisen. Näistä tavoitteista syntyi opinnäytetyön produkti, joka muodostuu ruokalistasuunnittelun avuksi tehdystä oppaasta ja keittiön omavalvontasuunnitelmasta. Opas ja omavalvontasuunnitelma tukevat opinnäytetyön päätavoitetta, joka oli parhaan mahdollisen laadun takaaminen lastenkodin keittiötyöskentelyssä.
Opinnäytetyön tietoperusta muodostuu kolmesta pääluvusta. Ensimmäisessä luvussa kerrotaan keittiöstä lastenkodissa, toisessa luvussa omavalvonnasta ja kolmannessa nuorten ravitsemuksesta. Empiriassa kerrotaan omavalvontasuunnitelman ja ruokalistaoppaan tekemisestä, jonka jälkeen esitellään työn vaiheet ja tulokset. Tämä muodostaa opinnäytetyön kaksi viimeistä lukua. Ruokalistasuunnitteluopas ja omavalvontasuunnitelma löytyvät työn liitteinä.
Omavalvontasuunnitelma ja ruokalistasuunnitteluopas tullaan tallentamaan yrityksen tietokantoihin niin, että niitä on helppo tulevaisuudessa päivittää aina tarvittaessa. Produkti vastaa yrityksen tämän hetkisiä tarpeita, mutta sen päivittäminen tulee varmasti ajankohtaiseksi toimintatapojen muuttuessa ja kehittyessä.
Maahanmuuttajien määrän lisäännyttyä Suomessa tulee maahanmuuttajalasten osuus lastensuojelutyössä kasvamaan. Opinnäytetyö toteutettiin produktityyppisenä toimeksiantona monikulttuurisia lastenkotipalveluita tarjoavalle Napenda Oy:lle, jonka ensimmäinen toimipiste avattiin syksyllä 2017. Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin keväällä 2017 ja se valmistui loppusyksystä 2017.
Yrityksessä on vahva sosiaalialan osaamistausta, mutta siellä tarvittiin apua keittiötoiminnan käynnistämiseen. Tärkeimmiksi kehittämistavoitteikseen keittiötoiminnan osalta yritys mainitsi reseptien suunnittelun helpottamaan viikoittaisten ruokahankintojen tekemistä, sekä keittiön omavalvontasuunnitelman tekemisen. Näistä tavoitteista syntyi opinnäytetyön produkti, joka muodostuu ruokalistasuunnittelun avuksi tehdystä oppaasta ja keittiön omavalvontasuunnitelmasta. Opas ja omavalvontasuunnitelma tukevat opinnäytetyön päätavoitetta, joka oli parhaan mahdollisen laadun takaaminen lastenkodin keittiötyöskentelyssä.
Opinnäytetyön tietoperusta muodostuu kolmesta pääluvusta. Ensimmäisessä luvussa kerrotaan keittiöstä lastenkodissa, toisessa luvussa omavalvonnasta ja kolmannessa nuorten ravitsemuksesta. Empiriassa kerrotaan omavalvontasuunnitelman ja ruokalistaoppaan tekemisestä, jonka jälkeen esitellään työn vaiheet ja tulokset. Tämä muodostaa opinnäytetyön kaksi viimeistä lukua. Ruokalistasuunnitteluopas ja omavalvontasuunnitelma löytyvät työn liitteinä.
Omavalvontasuunnitelma ja ruokalistasuunnitteluopas tullaan tallentamaan yrityksen tietokantoihin niin, että niitä on helppo tulevaisuudessa päivittää aina tarvittaessa. Produkti vastaa yrityksen tämän hetkisiä tarpeita, mutta sen päivittäminen tulee varmasti ajankohtaiseksi toimintatapojen muuttuessa ja kehittyessä.