Sairauskohtauksien tunnistaminen ja ensiapu anniskeluravintolassa : Ensiapuopas ja -koulutustilaisuus Ravintola Kiteen Karhun henkilökunnalle
Laakkonen, Anna; Tiusanen, Noora (2017)
Laakkonen, Anna
Tiusanen, Noora
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017113018978
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017113018978
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä anniskeluravintola Ravintola Kiteen Karhun henkilökunnan ensiapuvalmiutta sekä rohkeutta ensiaputilanteissa toimimiseen haastavissakin olosuhteissa. Toteutustapana on toiminnallinen opinnäytetyö, joka kirjallisen teoriatiedon lisäksi sisältää oppaan sekä koulutustilaisuuden yleisimpien sairauskohtausten oireista ja ensiavusta anniskeluravintolassa.
Työssä käsitellyt neurologiset, sydänperäiset, sokeriaineenvaihdunnalliset sekä yliherkkyysperäiset sairauskohtaukset voivat hoitamattomina johtaa elämänlaadun heikkenemiseen tai kuolemaan. Asianmukaisella ensiavulla ja hoidolla kohtauksista aiheutuneita vahinkoja voidaan kuitenkin minimoida. Ensiavun merkityksen lisäksi työssä tuodaan esille sairauksien esiintyvyyttä sekä riskitekijöitä. Riskitekijöistä on paneuduttu etenkin alko-holin haittoihin, sillä Ravintola Kiteen Karhun toiminta keskittyy alkoholin anniskeluun. Teoriaosuuteen on käytetty ajantasaisia ja luotettavia, kotimaisia sekä kansainvälisiä kirjallisuus-, internet- ja tutkimuslähteitä.
Opinnäytetyöhön sisältyvä opas sairauskohtausten oirekuvasta ja ensiavusta anniskeluravintolassa pohjautuu kirjalliseen teoriatietoon sekä siihen käytettyihin lähteisiin. Koulutustilaisuus sairauskohtausten ensiavusta anniskeluravintolassa pidettiin 1.10.2017. Koulutukseen sisältyi teoriaosuus ja esimerkkejä ensiaputilanteista, jonka jälkeen henkilökunta sai harjoitella ohjattuna ensiaputilanteita. Koulutuksen päätyttyä osallistujilta kerättiin palautetta tilaisuutta varten tehdyllä palautelomakkeella ja vastausten perusteella sekä koulutus että opas koettiin tarpeellisiksi.
Työssä käsitellyt neurologiset, sydänperäiset, sokeriaineenvaihdunnalliset sekä yliherkkyysperäiset sairauskohtaukset voivat hoitamattomina johtaa elämänlaadun heikkenemiseen tai kuolemaan. Asianmukaisella ensiavulla ja hoidolla kohtauksista aiheutuneita vahinkoja voidaan kuitenkin minimoida. Ensiavun merkityksen lisäksi työssä tuodaan esille sairauksien esiintyvyyttä sekä riskitekijöitä. Riskitekijöistä on paneuduttu etenkin alko-holin haittoihin, sillä Ravintola Kiteen Karhun toiminta keskittyy alkoholin anniskeluun. Teoriaosuuteen on käytetty ajantasaisia ja luotettavia, kotimaisia sekä kansainvälisiä kirjallisuus-, internet- ja tutkimuslähteitä.
Opinnäytetyöhön sisältyvä opas sairauskohtausten oirekuvasta ja ensiavusta anniskeluravintolassa pohjautuu kirjalliseen teoriatietoon sekä siihen käytettyihin lähteisiin. Koulutustilaisuus sairauskohtausten ensiavusta anniskeluravintolassa pidettiin 1.10.2017. Koulutukseen sisältyi teoriaosuus ja esimerkkejä ensiaputilanteista, jonka jälkeen henkilökunta sai harjoitella ohjattuna ensiaputilanteita. Koulutuksen päätyttyä osallistujilta kerättiin palautetta tilaisuutta varten tehdyllä palautelomakkeella ja vastausten perusteella sekä koulutus että opas koettiin tarpeellisiksi.