Kysely säilörehunäytteiden volyymeista Valio Maitosuomen maitotilayrittäjille
Haapasaari, Mira; Puutio, Taru (2017)
Haapasaari, Mira
Puutio, Taru
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201801301826
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201801301826
Tiivistelmä
Lypsylehmien ruokinta koostuu pääasiassa säilörehusta. Säilörehua tarvitaan nautojen ruokinnassa keskimäärin lehmää kohti 8–15 kg ka. Säilörehuanalysoinnin jälkeen voidaan valita sopivat väkirehut. Säilörehun laatuun kannattaa panostaa, koska se on edullisin syötettävä rehu. Säilörehun laatu vaikuttaa muun muassa rehun maittavuuteen, syöntiin, maidon koostumukseen sekä laatuun ja lehmien terveyteen.
Korkeatuottoinen lehmä tarvitsee energiaa ja sen puute on yksi suurimmista maitotuotokseen negatiivisesti vaikuttavista tekijöistä. Energian puute aiheuttaa energianpuutos- ja hedelmällisyysongelmia. Lehmä saa yli puolet energian tarpeesta säilörehusta.
Säilörehuanalyysi kuvaa säilörehun ruokinnallista laatua. Säilörehunäyte tulisi ottaa useammasta kohdasta siilosta, aumasta tai useammasta säilörehupaalista, jotta näyte olisi edustava ja vastaisi koko rehuerää. Analyysituloksen jälkeen voidaan suunnitella lehmien ruokintaa tarkemmin. Seinäjoen aluelaboratoriossa analysoidaan säilörehunäytteitä.
Opinnäytetyömme aiheena oli kysely säilörehunäytteiden volyymeista Valio Maitosuomen maitotilayrittäjille. Kysely avattiin 2016 keväällä ja oli auki syyskuun loppuun. Kysely laitettiin ensin Facebookin Osuuskunta Maitosuomi -ryhmään. Myöhemmin kysely lähetettiin sähköpostilla 870:lle tuottajalle. Vastauksia tuli yhteensä 242. Kyselymme tarkoituksena oli selvittää miksi Maitosuomen maitotilayrittäjät ottavat vähemmän säilörehunäytteitä, kuin muissa valiolaisissa osuuskunnissa Opinnäytetyötä tehdessämme käytimme apuna Microsoft Office Word- ja Excel-ohjelmia sekä Webropol-kyselyohjelmaa.
Korkeatuottoinen lehmä tarvitsee energiaa ja sen puute on yksi suurimmista maitotuotokseen negatiivisesti vaikuttavista tekijöistä. Energian puute aiheuttaa energianpuutos- ja hedelmällisyysongelmia. Lehmä saa yli puolet energian tarpeesta säilörehusta.
Säilörehuanalyysi kuvaa säilörehun ruokinnallista laatua. Säilörehunäyte tulisi ottaa useammasta kohdasta siilosta, aumasta tai useammasta säilörehupaalista, jotta näyte olisi edustava ja vastaisi koko rehuerää. Analyysituloksen jälkeen voidaan suunnitella lehmien ruokintaa tarkemmin. Seinäjoen aluelaboratoriossa analysoidaan säilörehunäytteitä.
Opinnäytetyömme aiheena oli kysely säilörehunäytteiden volyymeista Valio Maitosuomen maitotilayrittäjille. Kysely avattiin 2016 keväällä ja oli auki syyskuun loppuun. Kysely laitettiin ensin Facebookin Osuuskunta Maitosuomi -ryhmään. Myöhemmin kysely lähetettiin sähköpostilla 870:lle tuottajalle. Vastauksia tuli yhteensä 242. Kyselymme tarkoituksena oli selvittää miksi Maitosuomen maitotilayrittäjät ottavat vähemmän säilörehunäytteitä, kuin muissa valiolaisissa osuuskunnissa Opinnäytetyötä tehdessämme käytimme apuna Microsoft Office Word- ja Excel-ohjelmia sekä Webropol-kyselyohjelmaa.