Työikäisten maahanmuuttajien aivoterveellinen ravitsemus
Hietanen, Esa; Sammalsaari, Krista; Wang-Eskelinen, Mei (2018)
Hietanen, Esa
Sammalsaari, Krista
Wang-Eskelinen, Mei
Turun ammattikorkeakoulu
2018
Creative Commons Attribution 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805168559
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805168559
Tiivistelmä
Suomen väestönkasvu maahanmuuttajien osalta on vuositasolla noin 17 000, ja määrä on jatkuvassa kasvussa. Maahanmuuttajilla saattaa olla lukuisia muistiterveyden riskitekijöitä sekä ravitsemusongelmia jotka liittyvät sopeutumiseen ja maahanmuuttoprosessiin. Väestön ikääntymisen myötä myös muistisairauksien määrä kasvaa jatkuvasti. Opinnäytetyö on osa Salon Muistiyhdistys ry:n Monikulttuurinen muisti -projektia (Memoni), jonka tarkoituksena on monikulttuurinen muisti- ja aivoterveyden edistäminen omalla toimialueellaan. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa työikäisille maahanmuuttajille englanninkielinen ohje muistia ylläpitävästä aivoterveellisestä ravitsemuksesta infolehtisenä. Tavoitteena oli lisätä työikäisten maahanmuuttajien tietämystä aivoterveellisestä ravitsemuksesta ja edistää muistiterveyttä.
Teoria koostettiin hakemalla vertaisarvioituja tutkimuksia muistiin ja aivoterveyteen liittyen. Suurin osa tutkimuksista haettiin Elsevier Science Direct-tietokannasta, joka on suurin tieteen, teknologian ja lääketieteen tietokanta. Myös muita vertaisarvioituja tieteellisiä tietokantoja, ammattikirjallisuutta, sekä luotettaviksi todettuja julkaisuja hyödynnettiin tiedonhaussa.
Muistin perusteet ja muistin prosessi ovat monimutkaisia tapahtumia, joihin vaikuttavat kemialliset yhdisteet kuten aminohapot, antioksidantit, flavonoidit, folaatit ja lipidit. Näistä kemiallisista yhdisteistä on runsaasti tutkimustuloksia niiden myönteisestä vaikutuksesta aivoihin ja muistiin liittyviin toimintamekanismeihin. Aivoterveellinen ravitsemus koostuu ravintoaineista, joissa edellämainittuja yhdisteitä esiintyy luonnollisesti. Ravintoaineet on rajoitettu siten, että valittuna ovat vain ne elintarvikkeet jotka ovat Suomesta saatavilla ja edullisia. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi graafinen infolehtinen, jossa nämä ravintoaineet ovat koostettuna, ja lisäksi tarjotaan ideoita niiden arkipäiväiseen käyttöön.
Opinnäytetyö on suunnattu maahanmuuttajille, mutta aivoterveellinen ravitsemus on kuitenkin sovellettavissa koko väestöön. Jatkokehittämisenä voidaan laatia esimerkiksi kokonainen ravitsemusopas aivoterveellistä ravitsemusta koskien.
Teoria koostettiin hakemalla vertaisarvioituja tutkimuksia muistiin ja aivoterveyteen liittyen. Suurin osa tutkimuksista haettiin Elsevier Science Direct-tietokannasta, joka on suurin tieteen, teknologian ja lääketieteen tietokanta. Myös muita vertaisarvioituja tieteellisiä tietokantoja, ammattikirjallisuutta, sekä luotettaviksi todettuja julkaisuja hyödynnettiin tiedonhaussa.
Muistin perusteet ja muistin prosessi ovat monimutkaisia tapahtumia, joihin vaikuttavat kemialliset yhdisteet kuten aminohapot, antioksidantit, flavonoidit, folaatit ja lipidit. Näistä kemiallisista yhdisteistä on runsaasti tutkimustuloksia niiden myönteisestä vaikutuksesta aivoihin ja muistiin liittyviin toimintamekanismeihin. Aivoterveellinen ravitsemus koostuu ravintoaineista, joissa edellämainittuja yhdisteitä esiintyy luonnollisesti. Ravintoaineet on rajoitettu siten, että valittuna ovat vain ne elintarvikkeet jotka ovat Suomesta saatavilla ja edullisia. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi graafinen infolehtinen, jossa nämä ravintoaineet ovat koostettuna, ja lisäksi tarjotaan ideoita niiden arkipäiväiseen käyttöön.
Opinnäytetyö on suunnattu maahanmuuttajille, mutta aivoterveellinen ravitsemus on kuitenkin sovellettavissa koko väestöön. Jatkokehittämisenä voidaan laatia esimerkiksi kokonainen ravitsemusopas aivoterveellistä ravitsemusta koskien.