Elämysruokatuotteen suunnittelu ja testaus Vuonohevostalli Rajavaellukselle
Kallio, Mirka (2018)
Kallio, Mirka
Saimaan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805168409
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805168409
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kuvata elämyksellisen ruokatuotteen suunnitteluprosessia. Elämysruokatuote suunniteltiin Vuonohevostalli Rajavaellukselle ratsastusvaelluksen evääksi. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Vuonohevostalli Rajavaelluksen kanssa.
Ruokatuotteen suunnittelu pohjautui tuotesuunnittelun teoriaan, ja suunnittelussa huomioitiin erityisesti elämyksen tuottaminen ja ravitsemussuositukset. Tuotesuunnittelussa otettiin huomioon Rajavaelluksen yritystoiminta sekä yrittäjän että vakioasiakkaista muodostetun testiryhmän näkemykset vaellukselle sopivasta eväästä.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsittelee elämyksen syntymistä, elämysruokaa trendinä ravintola- ja ruokamatkailun alalla, liikkuvan ihmisen ravitsemussuosituksia, palvelumuotoilua ja omavalvonnan teoriaa. Toiminnallisessa osuudessa kuvataan elämysruokatuotteen suunnitteluprosessia ja tuotteen testaamista käytännössä ratsastusvaelluksella.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi kolmen ruokalajin elämysruokamenu. Menulle laadittiin myös omavalvontasuunnitelma. Menu testattiin käytännössä testiryhmän kanssa toteutetulla koevaelluksella. Elämysruokamenu arvioitiin onnistuneeksi ja toimivaksi testiryhmän antaman palautteen perusteella.
Ruokatuotteen suunnittelu pohjautui tuotesuunnittelun teoriaan, ja suunnittelussa huomioitiin erityisesti elämyksen tuottaminen ja ravitsemussuositukset. Tuotesuunnittelussa otettiin huomioon Rajavaelluksen yritystoiminta sekä yrittäjän että vakioasiakkaista muodostetun testiryhmän näkemykset vaellukselle sopivasta eväästä.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsittelee elämyksen syntymistä, elämysruokaa trendinä ravintola- ja ruokamatkailun alalla, liikkuvan ihmisen ravitsemussuosituksia, palvelumuotoilua ja omavalvonnan teoriaa. Toiminnallisessa osuudessa kuvataan elämysruokatuotteen suunnitteluprosessia ja tuotteen testaamista käytännössä ratsastusvaelluksella.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi kolmen ruokalajin elämysruokamenu. Menulle laadittiin myös omavalvontasuunnitelma. Menu testattiin käytännössä testiryhmän kanssa toteutetulla koevaelluksella. Elämysruokamenu arvioitiin onnistuneeksi ja toimivaksi testiryhmän antaman palautteen perusteella.