Kuparialtistuksen vaikutus salaatin kasvuun ja laatuun
Kotiranta, Stiina (2010)
Kotiranta, Stiina
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005199861
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005199861
Tiivistelmä
Suomen kasvihuoneissa tuotetaan ruukkusalaattia vuosittain 53 866 000 kappaletta. Tuotannon tehostamiseksi on etsitty keinoja, joilla päästäisiin eroon ravinneliuosviljelmillä esiintyvistä patogeeneistä. Tämä työ on osa Lepaalla tehtyä kolmen kokeen sarjaa, joissa testattiin Aqua-Hort -laitteen vapauttamien kupari-ionien vaikutusta sieni-itiöiden esiintymiseen kiertävässä ravinneliuoksessa sekä salaatin kasvuun ja laatuun.
Kokeessa oli mukana kolme lajiketta, Heimdal, Aficion ja Ritsa. Ravinneliuosviljelynä toteutetussa kokeessa oli yhteensä 24 kasvatuskourua. Puolet kouruista sai kuparikäsittelyn Aqua-Hort- laitteen kautta, toinen puoli toimi kokeen verranteena. Koko huone saastutettiin Pythium- sienellä.
Salaattien saavuttaessa kauppavaatimusten mukaisen koon, niistä mitattiin korkeus, lehtien tuore- ja kuivapaino sekä juurten kuivapaino. Silmämääräisesti arvioitiin salaattien tiiviyttä sekä juurten kuntoa. Aficion -lajikkeelle järjestettiin viljelyn päätyttyä kymmenen päivän mittainen varastointikestävyyskoe. Varastointikestävyyttä havainnoitiin kahdessa eri lämpötilassa (+3,5 ˚C ja +20 ˚C). Havainnointipäivinä arvioitiin silmämääräisesti salaattien lehtien väriä, juurten kuntoa ja lehtien rakennetta.
Tulosten mukaan kupariannostelu ei vaikuta positiivisesti salaatin kasvuun ja laatuun. Kontrollipuolelta kerätyillä salaateilla juuriston ja lehtien kuivapainot olivat suuremmat, kupariannostelun saaneet salaatit olivat korkeampia. Varastointikestävyyskokeessa kupariannostelun saaneet salaatit näyttävät kestävän parempina pidempään. Kokeesta saadut tulokset johtuvat pitkälle Pythium -saastutuksen epäonnistumisesta kokeen alkuvaiheessa. Kuparin vaikutuksia tulisi selvittää jatkossa viljelmällä, jossa kunnollinen sienitautisaastutus on saatu aikaan.
Kokeessa oli mukana kolme lajiketta, Heimdal, Aficion ja Ritsa. Ravinneliuosviljelynä toteutetussa kokeessa oli yhteensä 24 kasvatuskourua. Puolet kouruista sai kuparikäsittelyn Aqua-Hort- laitteen kautta, toinen puoli toimi kokeen verranteena. Koko huone saastutettiin Pythium- sienellä.
Salaattien saavuttaessa kauppavaatimusten mukaisen koon, niistä mitattiin korkeus, lehtien tuore- ja kuivapaino sekä juurten kuivapaino. Silmämääräisesti arvioitiin salaattien tiiviyttä sekä juurten kuntoa. Aficion -lajikkeelle järjestettiin viljelyn päätyttyä kymmenen päivän mittainen varastointikestävyyskoe. Varastointikestävyyttä havainnoitiin kahdessa eri lämpötilassa (+3,5 ˚C ja +20 ˚C). Havainnointipäivinä arvioitiin silmämääräisesti salaattien lehtien väriä, juurten kuntoa ja lehtien rakennetta.
Tulosten mukaan kupariannostelu ei vaikuta positiivisesti salaatin kasvuun ja laatuun. Kontrollipuolelta kerätyillä salaateilla juuriston ja lehtien kuivapainot olivat suuremmat, kupariannostelun saaneet salaatit olivat korkeampia. Varastointikestävyyskokeessa kupariannostelun saaneet salaatit näyttävät kestävän parempina pidempään. Kokeesta saadut tulokset johtuvat pitkälle Pythium -saastutuksen epäonnistumisesta kokeen alkuvaiheessa. Kuparin vaikutuksia tulisi selvittää jatkossa viljelmällä, jossa kunnollinen sienitautisaastutus on saatu aikaan.