Ruoan verkkokauppa : Kauppakassipalvelun sisälogistiikan optimointimahdollisuuksien selvittäminen
Pakkanen, Susanna (2018)
Pakkanen, Susanna
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018102016130
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018102016130
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkimalla selvittää opinnäytetyön kohdeyrityksessä sisälogistiikan toimintojen optimoinnin mahdollisuuksia. Tutkimuksen avulla pohdittiin myös löytyykö sisälogistiikan toiminnoista tai työvaiheista optimoinnin avulla palvelun kannattavuudelle nostetta. Tutkimus toteutettiin kesällä 2018 seuraamalla kohdeyrityksen sisälogistiikan prosessia ja seuraamalla työtehoa eri työvaiheissa.
Työn ensimmäisessä luvussa kerrotaan työn tavoitteista, tutkimuksen rajauksesta ja tutkimusmenetelmistä. Työn teoria osuudessa käsitellään ensiksi ruoan verkkokauppaa ja sen sisältämiä toimintoja. Ruoan verkkokaupan esittelyn lisäksi perehdytään logistiikkaan, tilaus-toimitusketjuun ja prosessi käsitteisiin. Teorialla kyetään luomaan lukijalle kuvaa opinnäytetyön tutkimuksen kohdetoiminnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä.
Työn luvussa viisi eli empiriaosiossa esitellään ensin ketjun pääyritys, jonka jälkeen siirrytään esittelemään työn kohdeyritys. Kohdeyrityksen esittelyn jälkeen esitellään, kuinka tutkimus toteutettiin kohdeyrityksessä, tutkimuksen kohteena olevista työvaiheista ja lopuksi esitellään tutkimuksesta nousseet kehitysideat. Empiriaosion viimeisessä, kuudennessa luvussa, tutkimuksesta tehdään yhteenveto ja johtopäätökset. Tutkija avaa lopussa myös näkemystään ruoan verkkokaupan tulevaisuuden näkymistä.
Tämä opinnäytetyö on toteutettu tutkimustyyppisesti. Tutkimusmenetelminä käytettiin puoli strukturoitua haastattelua huhtikuussa 2018 ja osallistuvaa havainnointia kesäkuun 2018 aikana. Huhtikuun 2018 haastattelu BB-kuljetuksen verkkokaupan vastaavan kanssa nauhoitettiin ja litteroitiin. Kahdesta muusta haastattelusta tehtiin kirjallinen aineisto myöhempää tarkastelua varten.
Tutkimuksen tavoitteeseen kyettiin vastaamaan. Tutkimuksen tuloksissa havaittiin optimoinnin mahdollisuuksia. Pääasiassa optimoinnin mahdollisuudet kyettiin tunnistamaan keräilystä ja siihen johdannaisessa toiminnassa. Toiminnan kannattamattomuus ei yksin sisälogistiikan tehostamisella käänny kannattavaksi.
Työn ensimmäisessä luvussa kerrotaan työn tavoitteista, tutkimuksen rajauksesta ja tutkimusmenetelmistä. Työn teoria osuudessa käsitellään ensiksi ruoan verkkokauppaa ja sen sisältämiä toimintoja. Ruoan verkkokaupan esittelyn lisäksi perehdytään logistiikkaan, tilaus-toimitusketjuun ja prosessi käsitteisiin. Teorialla kyetään luomaan lukijalle kuvaa opinnäytetyön tutkimuksen kohdetoiminnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä.
Työn luvussa viisi eli empiriaosiossa esitellään ensin ketjun pääyritys, jonka jälkeen siirrytään esittelemään työn kohdeyritys. Kohdeyrityksen esittelyn jälkeen esitellään, kuinka tutkimus toteutettiin kohdeyrityksessä, tutkimuksen kohteena olevista työvaiheista ja lopuksi esitellään tutkimuksesta nousseet kehitysideat. Empiriaosion viimeisessä, kuudennessa luvussa, tutkimuksesta tehdään yhteenveto ja johtopäätökset. Tutkija avaa lopussa myös näkemystään ruoan verkkokaupan tulevaisuuden näkymistä.
Tämä opinnäytetyö on toteutettu tutkimustyyppisesti. Tutkimusmenetelminä käytettiin puoli strukturoitua haastattelua huhtikuussa 2018 ja osallistuvaa havainnointia kesäkuun 2018 aikana. Huhtikuun 2018 haastattelu BB-kuljetuksen verkkokaupan vastaavan kanssa nauhoitettiin ja litteroitiin. Kahdesta muusta haastattelusta tehtiin kirjallinen aineisto myöhempää tarkastelua varten.
Tutkimuksen tavoitteeseen kyettiin vastaamaan. Tutkimuksen tuloksissa havaittiin optimoinnin mahdollisuuksia. Pääasiassa optimoinnin mahdollisuudet kyettiin tunnistamaan keräilystä ja siihen johdannaisessa toiminnassa. Toiminnan kannattamattomuus ei yksin sisälogistiikan tehostamisella käänny kannattavaksi.