Rehuna käytettyjen sivuvirtojen säilöntä vakumoimalla : Mäski ja perunapulppa
Kallio, Helena (2018)
Kallio, Helena
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018103116425
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018103116425
Tiivistelmä
Työn tarkoitus oli selvittää, miten vakumointimenetelmä soveltuu mäskin ja perunapulpan säilöntään ja miten säilöntäaika vaikuttaa laatutekijöi-hin, taustalla oli HAMK:n ArvoBi-hanke. Tavoitteena oli selvittää, voitai-siinko perunapulpan ja mäskin säilyvyyttä parantaa vakumoinnin ja hap-polisän avulla. Tutkimus suoritettiin HAMK:n bio- ja elintarviketekniikan laboratorioissa. Tutkittavat biomassat saatiin yhteistyökumppaneilta.
Tutkimuksessa selvitettiin perunapulpan säilyvyyttä 21 vuorokauden ajan ja mäskin 49 vuorokauden ajan. Kaikista näytteistä mitattiin kuiva-ainepitoisuus, pH, painonmuutos ja anaerobisten sulfiittia pelkistävät bak-teerit. Mäskin näytteistä mitattiin myös proteiinipitoisuuden muutokset.
Tutkimuksessa selvitettiin perunapulpan säilyvyyttä 21 vuorokauden ajan ja mäskin 49 vuorokauden ajan. Kaikista näytteistä mitattiin kuiva-ainepitoisuus, pH, painonmuutos ja anaerobisten sulfiittia pelkistävät bak-teerit. Mäskin näytteistä mitattiin myös proteiinipitoisuuden muutokset.