Hyönteisten hyväksyttävyys kuluttajien näkökulmasta
Kattelus, Sami (2018)
Kattelus, Sami
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112017539
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112017539
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten kuluttajat suhtautuvat hyönteisteisiin elintarvikkeena – hyväksyvätkö kuluttajat hyönteiset ravinnokseen. Hyönteisten elintarvikekäyttö laillistettiin Suomessa marraskuussa 2017.
Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena, jonka välineenä toimi paperinen vastauslomake. Kyselyyn kerättiin vastauksia järjestämällä maistatustilaisuuksia eri opiskeluasteilla – oppilaille opiskelijoille sekä oppilaitosten henkilökunnalle. Tilaisuuksiin osallistui eri-ikäisiä kuluttajia. Tilaisuuksissa osallistujat pääsivät maistamaan kuivattua kotisirkkaa. Kysely sisälsi monivalinta- sekä vapaamuotoisia kysymyksiä liittyen hyönteisten hyväksyttävyyteen ja kehittämisideoihin hyönteisten käytöstä elintarvikkeena. Tilaisuuksien yhteydessä kuluttajia myös informoitiin hyönteisten ominaisuuksista, käytöstä ja mahdollisuuksista.
Tutkimuksen otos oli lähes 800. Vastausten analysoinnissa selvisi, että osallistuneet suhtautuvat suurimmaksi osin hyvin positiivisesti hyönteisten syömiseen. Esimerkiksi 28 % vastaajista oli maistanut hyönteisiä ennen tilaisuuksia. Kuluttajat olivat erittäin uteliaita tietämään käyttökohteista, hyönteisten ravintoarvoista sekä kasvatuksesta. Kyselyyn vastanneet ehdottivat käyttökohteita hyönteisille ja suurin osa vastaajista käyttäisi hyönteisiä mieluiten pikaruokana, snack- tai välipalatuotteina ja ravintola-annoksina. Suurimpana syynä miksi kuivattua kotisirkkaa ei maistettu, olivat ennakkoluulot hyönteisiä kohtaan.
Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena, jonka välineenä toimi paperinen vastauslomake. Kyselyyn kerättiin vastauksia järjestämällä maistatustilaisuuksia eri opiskeluasteilla – oppilaille opiskelijoille sekä oppilaitosten henkilökunnalle. Tilaisuuksiin osallistui eri-ikäisiä kuluttajia. Tilaisuuksissa osallistujat pääsivät maistamaan kuivattua kotisirkkaa. Kysely sisälsi monivalinta- sekä vapaamuotoisia kysymyksiä liittyen hyönteisten hyväksyttävyyteen ja kehittämisideoihin hyönteisten käytöstä elintarvikkeena. Tilaisuuksien yhteydessä kuluttajia myös informoitiin hyönteisten ominaisuuksista, käytöstä ja mahdollisuuksista.
Tutkimuksen otos oli lähes 800. Vastausten analysoinnissa selvisi, että osallistuneet suhtautuvat suurimmaksi osin hyvin positiivisesti hyönteisten syömiseen. Esimerkiksi 28 % vastaajista oli maistanut hyönteisiä ennen tilaisuuksia. Kuluttajat olivat erittäin uteliaita tietämään käyttökohteista, hyönteisten ravintoarvoista sekä kasvatuksesta. Kyselyyn vastanneet ehdottivat käyttökohteita hyönteisille ja suurin osa vastaajista käyttäisi hyönteisiä mieluiten pikaruokana, snack- tai välipalatuotteina ja ravintola-annoksina. Suurimpana syynä miksi kuivattua kotisirkkaa ei maistettu, olivat ennakkoluulot hyönteisiä kohtaan.