Hävikkimakeisten käyttö oluen valmistuksessa
Hietanen, Hetaleena; Toivonen, Nina (2019)
Hietanen, Hetaleena
Toivonen, Nina
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904185572
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904185572
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Työn tavoitteena oli valmistaa olutta, jossa osa maltaista korvattiin hävikkimakeisilla. Aihe valikoitui sen ajankohtaisuuden ja kiinnostavuuden takia. Ajankohtaisen aiheesta tekee se, että hävikkiä pyritään uusiokäyttämään kaatopaikalle viemisen sijaan. Sivuvirrat ovat tärkeässä osassa kiertotalousajattelussa ja turhaa energiankulutusta pyritään vähentämään kaikin keinoin.
Innovatiivisen projektin tarkoituksena oli selvittää, onko olutta mahdollista valmistaa korvaamalla osa sen maltaista muilla sokerilähteillä. Oluiden valmistusta varten työssä tutustuttiin oluen valmistusprosessiin, sen raaka-aineisiin sekä erilaisiin sokerilähteisiin. Työssä tehtiin myös tutkimusta siitä, minkälaisia sivuvirtamahdollisuuksia hävikkimakeisilla tällä hetkellä on.
Tietopohjan lisäksi valmistettiin kolme tuotetta Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) opetuspanimossa. Tuotteet olivat perusolut, karkkiolut ja suklaaolut. Näistä oluista tehtiin erilaisia analyysejä, joiden pohjalta pystyttiin selvittämään tutkimuskysymyksiin vastauksia.
Työssä päästiin tavoitteisiin. Oluen valmistuksessa käytettävä mallas voidaan osin korvata myös muilla sokerilähteillä. Sivuvirtojen kannalta tämänkaltainen tuote mahdollistaisi hävikin vähentämisen ilman ylimääräistä prosessointia. Projektissa saatiin valmistettua kolme onnistunutta olutta. Kaikissa oluissa alkoholiprosentti nousi käymisen aikana ja niiden ominaisuudet vastasivat teoriassa oluiden ominaisuuksia.
Työn tavoitteena oli valmistaa olutta, jossa osa maltaista korvattiin hävikkimakeisilla. Aihe valikoitui sen ajankohtaisuuden ja kiinnostavuuden takia. Ajankohtaisen aiheesta tekee se, että hävikkiä pyritään uusiokäyttämään kaatopaikalle viemisen sijaan. Sivuvirrat ovat tärkeässä osassa kiertotalousajattelussa ja turhaa energiankulutusta pyritään vähentämään kaikin keinoin.
Innovatiivisen projektin tarkoituksena oli selvittää, onko olutta mahdollista valmistaa korvaamalla osa sen maltaista muilla sokerilähteillä. Oluiden valmistusta varten työssä tutustuttiin oluen valmistusprosessiin, sen raaka-aineisiin sekä erilaisiin sokerilähteisiin. Työssä tehtiin myös tutkimusta siitä, minkälaisia sivuvirtamahdollisuuksia hävikkimakeisilla tällä hetkellä on.
Tietopohjan lisäksi valmistettiin kolme tuotetta Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) opetuspanimossa. Tuotteet olivat perusolut, karkkiolut ja suklaaolut. Näistä oluista tehtiin erilaisia analyysejä, joiden pohjalta pystyttiin selvittämään tutkimuskysymyksiin vastauksia.
Työssä päästiin tavoitteisiin. Oluen valmistuksessa käytettävä mallas voidaan osin korvata myös muilla sokerilähteillä. Sivuvirtojen kannalta tämänkaltainen tuote mahdollistaisi hävikin vähentämisen ilman ylimääräistä prosessointia. Projektissa saatiin valmistettua kolme onnistunutta olutta. Kaikissa oluissa alkoholiprosentti nousi käymisen aikana ja niiden ominaisuudet vastasivat teoriassa oluiden ominaisuuksia.