Jokaiselle löytyy tapa syödä hyvin: Toiminnallisten menetelmien kautta kohti terveellistä ruokavaliota
Ikola, Anu-Maarit (2019)
Ikola, Anu-Maarit
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019051910533
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019051910533
Tiivistelmä
Tutkimusten mukaan nuorten aikuisten terveys on usealta osin parempi kuin heitä vanhempien ikäryhmien. Siitä huolimatta nuorten aikuisten elintavoissa on parantamisen varaa. Ainoastaan puolella nuorista aikuisista keskeisimmät elintavat ovat terveyden kannalta suotuisia. Ravitsemussuositusten avulla pyritään vaikuttamaan kansanterveyteen. Kuitenkin ensisijaisesti ravitsemussuositukset kohdistuvat lapsiin, koululaisiin, opiskelijoihin, aikuisiin tai ikääntyneihin. Nuorten aikuisten hyvinvoinnista on käytettävissä selkeästi vähemmän tuoretta ja säännöllisesti kerättyä tutkimustietoa.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tilaajana toimi Music Against Drugs ry. Yhdistyksen yksi toimintamuodoista on Ink-tiimitoiminta, jonka kohderyhmänä ovat 18–29 vuotiaat työelämän tai opiskeluiden ulkopuolella olevat nuoret, vastavalmistuneet sekä oppilaitosharjoittelijat. Noin 3,5 kuukautta kestävään tiimiharjoittelujaksoon sisältyy teemaryhmävalmennuksia, joiden kautta nuoret pääsevät kehittymään työelämä- ja opiskeluosallisuuden kannalta tärkeissä taidoissa.
Yksi Ink-tiimitoiminnan tavoitteista on vahvistaa osallistujien terveyttä edistäviä elämäntapoja. Tämän vuoksi työn tilaaja esitti toiveen, että terveyttä edistävästä ruokavaliosta tehtäisiin oma teemaryhmävalmennuksensa. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää: millaiset ovat Ink-tiimitoimintaan osallistuvien nuorten nykyiset ruokailutottumukset, mitkä asiat nuoret kokevat haasteeksi, kenties jopa esteeksi, terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamisessa ja mitkä asiat auttaisivat nuoria syömään terveellisemmin.
Opinnäytetyössä tehdyssä kyselyssä selvisi muun muassa, että nuoret eivät syö terveellisesti, koska se on heidän mielestään kallista, heillä ei ole aikaa siihen ja he kokevat terveyttä edistävän ruokavalion noudattamisen haasteelliseksi. Terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamisessa nuoria esimerkiksi auttaisivat päivittäin saatavat reseptit, puhelimeen ladattavat sovellukset sekä yleinen tiedonlisäys aiheesta.
Kyselyn vastauksia hyödyntäen työn tilaajalle on tuotettu teemaryhmävalmennus malli terveyttä edistävästä ruokavaliosta. Valmennus malli koostuu kolmesta, kahden tunnin mittaisesta valmennuksesta sekä niihin sisältyvistä materiaaleista ja ohjeistuksista. Ohjeistukset on pyritty tekemään selkeäksi ja helppolukuisiksi, jotta kuka tahansa Ink-tiimitoiminnan työntekijöistä voi valmennuksen pitää.
Valmennus mallia ja siinä käytettyjä materiaaleja voivat muut nuoriso- ja sosiaalialan järjestöt hyödyntää omassa toiminnassaan. Valmennus malli on helposti muokattavissa eri pituiseksi ja eri kohderyhmille soveltuvaksi.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tilaajana toimi Music Against Drugs ry. Yhdistyksen yksi toimintamuodoista on Ink-tiimitoiminta, jonka kohderyhmänä ovat 18–29 vuotiaat työelämän tai opiskeluiden ulkopuolella olevat nuoret, vastavalmistuneet sekä oppilaitosharjoittelijat. Noin 3,5 kuukautta kestävään tiimiharjoittelujaksoon sisältyy teemaryhmävalmennuksia, joiden kautta nuoret pääsevät kehittymään työelämä- ja opiskeluosallisuuden kannalta tärkeissä taidoissa.
Yksi Ink-tiimitoiminnan tavoitteista on vahvistaa osallistujien terveyttä edistäviä elämäntapoja. Tämän vuoksi työn tilaaja esitti toiveen, että terveyttä edistävästä ruokavaliosta tehtäisiin oma teemaryhmävalmennuksensa. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää: millaiset ovat Ink-tiimitoimintaan osallistuvien nuorten nykyiset ruokailutottumukset, mitkä asiat nuoret kokevat haasteeksi, kenties jopa esteeksi, terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamisessa ja mitkä asiat auttaisivat nuoria syömään terveellisemmin.
Opinnäytetyössä tehdyssä kyselyssä selvisi muun muassa, että nuoret eivät syö terveellisesti, koska se on heidän mielestään kallista, heillä ei ole aikaa siihen ja he kokevat terveyttä edistävän ruokavalion noudattamisen haasteelliseksi. Terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamisessa nuoria esimerkiksi auttaisivat päivittäin saatavat reseptit, puhelimeen ladattavat sovellukset sekä yleinen tiedonlisäys aiheesta.
Kyselyn vastauksia hyödyntäen työn tilaajalle on tuotettu teemaryhmävalmennus malli terveyttä edistävästä ruokavaliosta. Valmennus malli koostuu kolmesta, kahden tunnin mittaisesta valmennuksesta sekä niihin sisältyvistä materiaaleista ja ohjeistuksista. Ohjeistukset on pyritty tekemään selkeäksi ja helppolukuisiksi, jotta kuka tahansa Ink-tiimitoiminnan työntekijöistä voi valmennuksen pitää.
Valmennus mallia ja siinä käytettyjä materiaaleja voivat muut nuoriso- ja sosiaalialan järjestöt hyödyntää omassa toiminnassaan. Valmennus malli on helposti muokattavissa eri pituiseksi ja eri kohderyhmille soveltuvaksi.