Ruokapalvelun ja ravitsemuksellisen laadun kehittäminen Äänekosken kaupungissa
Vainio, Tiina (2008-05-05)
Vainio, Tiina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2008-05-05
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1214381914-2
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1214381914-2
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tarkoituksena oli kartoittaa Äänekosken ruokapalvelujen uudelta tulevalta koulujen lounaslistalta, kuinka koululaisten ravitsemussuositukset toteutuvat lounaslistalla todellisuudessa. Äänekosken ruokapalveluille tehtiin lounaan pääraaka-aineen osalta yhtenäinen, viiden viikon kiertävä lounaslista, jonka pohjalta pystyttiin ravitsemussuositusten toteutumista tutkimaan. Tutkimuksen pohjalta kartoitettiin uuden lounaslistan ongelmakohdat ravitsemuksen kannalta. Yhtenäiset lounaslistat tehtiin päiväkodeille, kouluille sekä terveyskeskuksille, joihin kuuluivat myös kokopäivähoitolaitokset. Työn tavoitteena oli saada parannettua Äänekosken ruokapalvelujen koululounaan ravitsemuksellista laatua. Uuden lounaslistan tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, ja tutkimuksen kohteeksi valittiin koko uuden viiden viikon kiertävä koululaisten lounasruokalista. Lounaslistan ravitsemuksellista laatua arvioitiin tutkimalla tärkeimpiä ravintoaineita keskimääräisesti grammatasolla sekä tarkastelemalla ravintoaineiden prosentuaalisia osuuksia lounaasta saatavasta energiasta. Ravintosisältölaskelmat koulujen lounaslistalta laskettiin Aromiohjelmalla ja verrattiin niitä suomalaisten ravitsemussuositusten pohjalta laskettuihin koululounaan suosituksiin sekä uusiin kouluruokailusuosituksiin. Tutkimus osoitti, että uudella koulujen lounaslistalla ruoan ravitsemuksellinen laatu näytti olevan prosentuaalisesti katsottuna melko kohdallaan. Kuitenkin ravintoaineiden saannissa grammatasolla jäätiin selvästi alle suositusten useammassa ravintoaineessa. Grammatasolla tutkittuna parhaiten toteutui proteiinien saantisuositus. Jatkotutkimuksena voisi tutkia, kuinka paljon pienet koululaiset todellisuudessa syövät lounasruokaa Äänekosken ruokapalvelupaikoissa.