Erityisopiskelijoiden käsityksiä omasta ammattitaidosta
Hakola, Riitta; Korpinen, Laura (2007-05-10)
Hakola, Riitta
Korpinen, Laura
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-05-10
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1183469237-0
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1183469237-0
Tiivistelmä
Kehittämishankkeemme tarkoituksena oli selvittää toisen asteen viimeisen vuoden erityisopiskelijoiden käsityksiä omasta ammattitaidosta. Tutkimuksessa tuomme esille myös Suomen ja Englannin koulutuksen eroja ja niiden tapaa hoitaa erityisopetusta. Tutkimus tehtiin Suomessa haastattelemalla erään ammattiopiston valmistuvia opiskelijoita, erityisopetuksesta vastaavaa opettajaa ja erityisopettajaa. Työelämän mielipiteitä kartoitimme henkilökohtaisilla haastatteluilla. Kävimme viidessä erityyppisessä hotelli- ja ravintola-alan yrityksessä: liikennemyymälässä, pubissa, ruokaravintolassa, henkilöstöravintolassa ja hotellin yhteydessä olevassa ravintolassa. Näissä yrityksissä haastattelimme ravintolapäälliköitä ja työpaikkaohjaajia. Englannissa haastattelimme yliopiston erityiskasvatuslaitoksen professoreja, peruskoulun erityisopettajaa ja opoa sekä poikakoulun opettajaa. Opiskelijahaastattelut teimme yliopiston ja yläasteen opiskelijoille. Työelämän edustajista haastattelimme liikeideoiltaan samantyyppisten yritysten edustajia kuin Suomessa, jotta vertailtavuus olisi helppoa. Tutkimuksesta ilmeni, etteivät erityisopiskelijat osaa nimetä tietyssä työtehtävässä osattavia tietoja ja taitoja, mutta heillä on silti realistinen kuva omasta osaamisestaan ja kyvyistään. Jatkotutkimusaiheena voisi selvittää, miten hotelli- ja ravintola-alalta valmistuneet erityisopiskelijat ovat työllistyneet.