Liiketoimintasuunnitelma anniskeluravintolalle
Nupponen, Ari (2010)
Nupponen, Ari
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102914035
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102914035
Tiivistelmä
Liiketoimintasuunnitelma on napakka esitys yrityksestä ja sen toiminnasta. Se on yrittäjälle hyvin tärkeä työkalu, sillä se konkretisoi liikeidean paperille. Se käsittelee yrityksen toimintaympäristön ja esittelee tavoitteet, resurssit, uhat, mahdollisuudet ja keinot asettaen ne tasapainoon. Liiketoimintasuunnitelmasta löytyy tarvittavat rahoituslaskelmat ja budjetit yrityksen perustamiseen. Yritystä perustettaessa ja rahoittajan kanssa asioidessa liiketoimintasuunnitelma onkin työkaluna parhaimmillaan. Sitä tulee päivittää jatkuvasti, jotta sen hyöty säilyy tulevaisuudessakin. Tein opinnäytetyönäni liiketoimintasuunnitelman Tampereelle perustettavalle anniskeluravintolalle. Toimeksiantajina työssä toimivat Kimmo Sirviö, Sauli Rusanen ja minä itse. Tavoitteeni oli saada aikaan liiketoimintasuunnitelma, jonka avulla voimme hakea yrityksellemme rahoituksen ja saada toiminnan käyntiin, suunnitelman tukiessa tätä prosessia. Tarkoitus oli luoda teoriapohjan avulla runko, jonka avulla suunnitelmaa on helppo kehittää liiketoiminnan myötä. Liiketoimintasuunnitelmani keskittyy ravintolan toimintaympäristön analysointiin, aikataulutukseen, liikeideaan ja tavoitteisiin sekä markkinoinnin, henkilöstön ja talouden suunnitteluun. Myös uhkien, mahdollisuuksien ja riskien arviointi on osa suunnitelmaa. Se sisältää ne peruselementit, joiden pohjalta liiketoimintasuunnitelma on hyvä rakentaa. Opinnäytetyöni sai minut ajattelemaan monia asioita, joita en olisi tajunnut ottaa huomioon ilman sitä. Onnistuin rakentamaan perustettavasta ravintolasta hyvän kokonaiskäsityksen ja muodostamaan suunnitelman, jonka mukaan yritystä on hyvä lähteä perustamaan.