Ruokapalveluprosessin kehittäminen Kirurgisen sairaalan vuodeosastoilla
Kinnunen, Sari (2010)
Kinnunen, Sari
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010112215047
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010112215047
Tiivistelmä
Ravinto ja ravitsemushoito ovat oleellinen osa potilaan hoitoa. Ruoka tyydyttää ravinnontarpeen mutta on usein myös päivän kohokohta vaikuttaen potilaan mielialaan. Sopivat ja mieleiset ateriat vahvistavat ruokahalua ja edistävät potilaan parantumista. Ruokapalvelulla ja siihen osallistuvalla henkilöstöllä on siis merkittävä rooli potilaan hoidossa.
Tehtävän tarkoituksena oli selvittää Kirurgisen sairaalan vuodeosastojen ruokapalvelujen toiminnallisuutta ja mahdollisia ongelmakohtia, sekä etsiä niihin parannusehdotuksia. Tarkoituksena oli myös kerätä tietoa osastojen erilaisista toimintatavoista. Näiden tietojen perusteella oli mahdollista laatia suositukset osastojen ruokapalvelujen toimintatapojen kehittämiseksi ja yhtenäistämiseksi.
Tutkimusmenetelmänä olivat sekä empiirinen, että kvantitatiivinen tutkimus. Aluksi tehtävää varten haastateltiin Kirurgisen sairaalan laitoshuoltopäällikköä ja laitoshuollon palveluohjaajaa. Haastatteluista saatujen tietojen perusteella laadittiin kyselylomake ja tehtiin kyselytutkimus viiden vuodeosaston laitoshuoltajille ja hoitohenkilökunnalle. Kyselyyn vastattiin osastoilla ammattinimikkeittäin työryhmissä. Vastausten lisäksi heillä oli mahdollisuus esittää omia kehittämisajatuksiaan ja kommentteja. Myös vuodeosastojen keittiöiden työ- ja säilytystilat kartoitettiin.
Kyselystä saatujen vastausten perusteella laadittiin suositukset ruokapalvelujen kehittämiseksi. Suositusten mukaan Kirurgiseen sairaalaan tulisi perustaa ”Hyvää Ruokapalvelua -projekti”, ja sitä varten noin kuuden hengen moniammatillinen työryhmä. Työryhmä toteuttaisi suositusten mukaiset toimenpiteet tehtävän aikana havaittuihin seitsemään ongelmallisimpaan aiheeseen.
Tehtävän tarkoituksena oli selvittää Kirurgisen sairaalan vuodeosastojen ruokapalvelujen toiminnallisuutta ja mahdollisia ongelmakohtia, sekä etsiä niihin parannusehdotuksia. Tarkoituksena oli myös kerätä tietoa osastojen erilaisista toimintatavoista. Näiden tietojen perusteella oli mahdollista laatia suositukset osastojen ruokapalvelujen toimintatapojen kehittämiseksi ja yhtenäistämiseksi.
Tutkimusmenetelmänä olivat sekä empiirinen, että kvantitatiivinen tutkimus. Aluksi tehtävää varten haastateltiin Kirurgisen sairaalan laitoshuoltopäällikköä ja laitoshuollon palveluohjaajaa. Haastatteluista saatujen tietojen perusteella laadittiin kyselylomake ja tehtiin kyselytutkimus viiden vuodeosaston laitoshuoltajille ja hoitohenkilökunnalle. Kyselyyn vastattiin osastoilla ammattinimikkeittäin työryhmissä. Vastausten lisäksi heillä oli mahdollisuus esittää omia kehittämisajatuksiaan ja kommentteja. Myös vuodeosastojen keittiöiden työ- ja säilytystilat kartoitettiin.
Kyselystä saatujen vastausten perusteella laadittiin suositukset ruokapalvelujen kehittämiseksi. Suositusten mukaan Kirurgiseen sairaalaan tulisi perustaa ”Hyvää Ruokapalvelua -projekti”, ja sitä varten noin kuuden hengen moniammatillinen työryhmä. Työryhmä toteuttaisi suositusten mukaiset toimenpiteet tehtävän aikana havaittuihin seitsemään ongelmallisimpaan aiheeseen.