KALAN JA KALAJALOSTEIDEN KÄSITTELY JA LAATU VÄHITTÄISMYYNTIPAIKKOJEN PALVELUTISKISSÄ
Varzeshkhah, Puja (2011)
Varzeshkhah, Puja
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102222535
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201102222535
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää Porvoon terveydensuojelun toimialueella sijaitsevien vähittäismyyntipaikkojen kalanpalvelumyynnissä olevan kalan hygieenistä laatua. Kalan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttavat käsittelyn hygieenisyys, kylmäketjun katkeamattomuus, säilytyslämpötila sekä säilytysaika. Työssä kartoitettiin myytävien kalatuotteiden käsittelymenetelmiä ja kalojen hygieenistä laatua.
Näytteitä otettiin yhteensä 58 kpl, joista kypsennettyjä kaloja 21, raakakaloja oli 20 ja jäänäytteitä 17.
Näytteenottokäynneillä tarkastettiin mm. pakkausmerkintöjen näkyvyyttä sekä mitattiin kalojen säilytys- ja myyntilämpötiloja.
Kalatuotteiden myyjiä haastateltiin kattavasti ja haastattelussa käytettiin erillistä kyselykaavaketta
Kaikki kalanäytteet olivat hyviä, niin mikrobiologisten kuin aistinvaraisten tutkimustenkin osalta. Ainoastaan jääpaloissa oli kohonneita arvoja tutkittujen bakteerien osalta, mutta silti ne täyttivät talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja suositukset.
Porvoossa ei ole tämäntyyppistä tutkimusta tehty aikaisemmin. Tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että Porvoon seudulla on kehitetty toimintoja kalan laadun parantamiseksi ja panostettu kylmäketjuun.
Hyviin tuloksiin saattoi myös vaikuttaa se, että käynneistä oli sovittu etukäteen ja myyjät pystyivät otta-maan sen huomioon.
Näytteitä otettiin yhteensä 58 kpl, joista kypsennettyjä kaloja 21, raakakaloja oli 20 ja jäänäytteitä 17.
Näytteenottokäynneillä tarkastettiin mm. pakkausmerkintöjen näkyvyyttä sekä mitattiin kalojen säilytys- ja myyntilämpötiloja.
Kalatuotteiden myyjiä haastateltiin kattavasti ja haastattelussa käytettiin erillistä kyselykaavaketta
Kaikki kalanäytteet olivat hyviä, niin mikrobiologisten kuin aistinvaraisten tutkimustenkin osalta. Ainoastaan jääpaloissa oli kohonneita arvoja tutkittujen bakteerien osalta, mutta silti ne täyttivät talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja suositukset.
Porvoossa ei ole tämäntyyppistä tutkimusta tehty aikaisemmin. Tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että Porvoon seudulla on kehitetty toimintoja kalan laadun parantamiseksi ja panostettu kylmäketjuun.
Hyviin tuloksiin saattoi myös vaikuttaa se, että käynneistä oli sovittu etukäteen ja myyjät pystyivät otta-maan sen huomioon.