Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumassa
Editoija
Parkkinen, Nina
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-220-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-220-7
Tiivistelmä
Suomessa järjestetään vuosittain lukemattomia erilaisia yleisötapahtumia. Etenkin isojen yleisötapahtumien ympäristövaikutukset voivat olla merkittäviä. Osa näistä ympäristövaikutuksista syntyy ruoka- ja kahvilapalvelujen tuottamisesta. Tähän oppaaseen on koottu ohjeistus siitä, miten yleisötapahtumien ruokapalvelut voidaan toteuttaa kestävästi ja vastuullisesti. Lisäksi oppaassa tuodaan esille keinoja, miten paikallista ruokaa voidaan saada enemmän esille ja tarjolle yleisötapahtumissa ja kuinka yleisötapahtumien vastuullisista ruokapalveluista viestitään.
Oppaan alkupuolelta lukija löytää keinoja yleisötapahtuman ruokapalvelujen kestävyyden kehittämiseen, kuten ruokalistasuunnitteluun, hankintoihin, kasvisten käyttöön, ruokahävikin pienentämiseen, oikeanlaisiin tarjoilumateriaaleihin ja jätehuoltoon. Oppaaseen on koottu myös oivallisia käytännön esimerkkejä hyvin toteutetuista musiikkifestivaalien ruokapalveluista. Niistä lukija voi vapaasti ottaa mallia omaan toimintaansa. Loppuosassa keskitytään yleisötapahtuman ruokapalvelujen vastuullisuusviestintään ja neuvotaan, kuinka
digitaalisuutta voi tässä viestinnässä hyödyntää. Paikallisen ruuan käyttö ja esille tuominen on huomioitu läpi tekstin.
Opas on tarkoitettu yleisötapahtumien järjestäjille, tapahtumien ruokapalvelutuotannon vastaaville ja toimijoille, sekä muille avainhenkilöille. Opas on toteutettu Kestävä ja paikallinen ruoka yleisötapahtumissa (KESPA) -hankkeessa, ja löytyy sähköisessä muodossa osoitteesta: www.kjaiajarrawo.fi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) toteutti hankkeen vuonna 2019 ja sitä rahoitti Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta. Lisätietoja hankkeesta www.xamk.fi/kespa
Oppaan alkupuolelta lukija löytää keinoja yleisötapahtuman ruokapalvelujen kestävyyden kehittämiseen, kuten ruokalistasuunnitteluun, hankintoihin, kasvisten käyttöön, ruokahävikin pienentämiseen, oikeanlaisiin tarjoilumateriaaleihin ja jätehuoltoon. Oppaaseen on koottu myös oivallisia käytännön esimerkkejä hyvin toteutetuista musiikkifestivaalien ruokapalveluista. Niistä lukija voi vapaasti ottaa mallia omaan toimintaansa. Loppuosassa keskitytään yleisötapahtuman ruokapalvelujen vastuullisuusviestintään ja neuvotaan, kuinka
digitaalisuutta voi tässä viestinnässä hyödyntää. Paikallisen ruuan käyttö ja esille tuominen on huomioitu läpi tekstin.
Opas on tarkoitettu yleisötapahtumien järjestäjille, tapahtumien ruokapalvelutuotannon vastaaville ja toimijoille, sekä muille avainhenkilöille. Opas on toteutettu Kestävä ja paikallinen ruoka yleisötapahtumissa (KESPA) -hankkeessa, ja löytyy sähköisessä muodossa osoitteesta: www.kjaiajarrawo.fi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) toteutti hankkeen vuonna 2019 ja sitä rahoitti Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta. Lisätietoja hankkeesta www.xamk.fi/kespa