Ylläpitosiivouksen kehittäminen Pitkäniemen sairaalan ravintokeskuksen henkilöstöravintolassa
Isokallio, Teija (2011)
Isokallio, Teija
Tampereen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060210757
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060210757
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli perehtyä ylläpitosiivouksen kehittämiseen, koska siivoustyö perinteiseen tapaan kuormittaa työntekijöitä. Lisäksi tarkoituksena oli mitoittaa Pitkäniemen sairaalan ravintokeskuksen henkilöstöravintolan siivoustyömäärä.
Tutkimus toteutettiin kirjallisella kyselylomakkeella ja sähköpostihaastattelulla. Lähes kaikki ravitsemistyöntekijät vastasivat kyselyyn. Kyselyn tarkoituksena oli saada paljon sanallisia mielipiteitä koekäytössä olleista siivouskoneista. Sähköpostihaastattelun tarkoitus oli opettaa työntekijää täydentämään ja lähettämään viesti takaisin lähettäjälle.
Tämä opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta ja toiminnallisesta työstä. Teoriaosuudessa käsitellään siivoustyön lähtökohtia, ekologista siivousta ja siivoustyön kehitystä sekä mitoitusta. Toiminnallisessa osuudessa vertailtiin vanhaa ja uutta siivouskäytäntöä, hankittiin uudet siivousvälineet ja -koneet sekä kehitettiin siivousta. Siivouskoneiden tulisi parantaa työn tehokkuutta ja mikrokuidun tulisi lisätä hygieenisyyttä.
Opinnäytetyö saavutti sille asetetut tavoitteet, koska hankkimani siivousvälineet, -koneet ja -menetelmät otettiin käyttöön henkilöstöravintolassa. Työn tarkoitus ei ole opettaa siivousta työntekijöille, vaan antaa pohjatietoa siivouksesta ja sen tärkeydestä henkilöstöravintolassa.
Tutkimus toteutettiin kirjallisella kyselylomakkeella ja sähköpostihaastattelulla. Lähes kaikki ravitsemistyöntekijät vastasivat kyselyyn. Kyselyn tarkoituksena oli saada paljon sanallisia mielipiteitä koekäytössä olleista siivouskoneista. Sähköpostihaastattelun tarkoitus oli opettaa työntekijää täydentämään ja lähettämään viesti takaisin lähettäjälle.
Tämä opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta ja toiminnallisesta työstä. Teoriaosuudessa käsitellään siivoustyön lähtökohtia, ekologista siivousta ja siivoustyön kehitystä sekä mitoitusta. Toiminnallisessa osuudessa vertailtiin vanhaa ja uutta siivouskäytäntöä, hankittiin uudet siivousvälineet ja -koneet sekä kehitettiin siivousta. Siivouskoneiden tulisi parantaa työn tehokkuutta ja mikrokuidun tulisi lisätä hygieenisyyttä.
Opinnäytetyö saavutti sille asetetut tavoitteet, koska hankkimani siivousvälineet, -koneet ja -menetelmät otettiin käyttöön henkilöstöravintolassa. Työn tarkoitus ei ole opettaa siivousta työntekijöille, vaan antaa pohjatietoa siivouksesta ja sen tärkeydestä henkilöstöravintolassa.