Malliaterian hyödyllisyys ruokavalinnoissa : Case: Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueellisen ravitsemustyöryhmän malliateriakokeilu
Kovalainen, Minna (2011)
Kovalainen, Minna
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060510972
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060510972
Tiivistelmä
Suomalaiset sairastuvat moniin epäterveellisestä ravinnosta sekä riittämättömästä liikunnasta johtuviin sairauksiin, kuten esimerkiksi korkeaan kolesteroliin ja liikalihavuuteen. Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueellinen ravitsemustyöryhmä päätti toteuttaa syksyllä 2010 malliateriakokeilun neljässä toimipaikassa. Opinnäytetyönä toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin, onko malliateriasta hyötyä ohjattaessa ruokailijoita terveellisimpiin valintoihin sekä oikeisiin annoskokoihin. Selvitys toteutettiin lomakekyselynä, jonka oli laatinut alueellinen ravitsemustyöryhmä. Strukturoidussa kyselyssä tiedusteltiin malliaterian hyödyllisyyttä ja vaikutuksia ruokailutottumuksiin. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 211 kappaletta ja vastaukset analysoitiin taulukkolaskentaohjelman avulla.
Vastaajat kokivat malliaterian hyödylliseksi, mutta ilmoittivat, ettei sillä ollut vaikutuksia heidän ruokailutottumuksiinsa. Vastaajat ilmoittivat myös, että vastaavanlaisia malliaterioita olisi hyödyllistä toteuttaa jatkossakin. Opinnäytetyön tulosten pohjalta alueellinen ravitsemustyöryhmä voi pohtia keinoja ja tarvetta kunnallisen joukkoruokailun ohjaamiseen terveellisempään suuntaan. Ohjattaessa terveellisempiin valintoihin joukkoruokailussa, ruokailutilanteessa voisi olla esillä tieto ruoan sisältämästä energia- ja ravintoainesisällöstä sekä annoksen GDA-merkintä.
Vastaajat kokivat malliaterian hyödylliseksi, mutta ilmoittivat, ettei sillä ollut vaikutuksia heidän ruokailutottumuksiinsa. Vastaajat ilmoittivat myös, että vastaavanlaisia malliaterioita olisi hyödyllistä toteuttaa jatkossakin. Opinnäytetyön tulosten pohjalta alueellinen ravitsemustyöryhmä voi pohtia keinoja ja tarvetta kunnallisen joukkoruokailun ohjaamiseen terveellisempään suuntaan. Ohjattaessa terveellisempiin valintoihin joukkoruokailussa, ruokailutilanteessa voisi olla esillä tieto ruoan sisältämästä energia- ja ravintoainesisällöstä sekä annoksen GDA-merkintä.