Ilmastonmuutoksen vaikutus nuorten ruokapalveluihin : Kasvisruokaa Porin Suomalaisen Yhteislyseon lukion oppilaille.
Korpela, Sanna (2020)
Korpela, Sanna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003253877
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003253877
Tiivistelmä
Porin Palveluliikelaitoksessa on huomattu viime vuosina kasvisruokailijoiden osuuden oppilaista kasvaneen. Opinnäytetyöllä haluttiin selvittää lisääntyneen kasvisruokavalion kysynnän taustalla vaikuttavia tekijöitä. Koska vapaasti tarjolla olevan kasvisruokavaihtoehdon tarjoaminen oltiin aloittamassa lukion oppilaille elokuusta 2019 alkaen, kyselyt suunnattiin Porin Suomalaisen Yhteislyseon lukion oppilaille. Tavoitteena oli kuulla heidän ajatuksiaan kasvisruoasta ja selvittää myös mahdollisia eroja sukupuolten välisissä asenteissa. Haluttiin myös selvittää, miten vapaasti tarjolla oleva kasvisruokavaihtoehto mahdollisesti vaikuttaisi oppilaiden asenteisiin ja ruokailutottumuksiin.
Tutkimus toteutettiin sähköisten kyselyjen avulla. Ensimmäinen kysely toteutettiin toukokuussa 2019 ennen kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisen aloittamista, ja toinen kysely toteutettiin marraskuussa 2019 kasvisruokavaihtoehdon oltua tarjolla päivittäisenä vaihtoehtona muutaman kuukauden ajan.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että nuoret kokivat tärkeimmiksi syiksi kasvisruuan valitsemiselle ekologiset ja eettiset syyt. Yli puolet tutkimuksen nuorista kertoi kokevansa ilmastoahdistusta joskus. Kasvisruokavaihtoehdon koettiin olevan yksi keino vaikuttaa ilmastonmuutoksen hidastamiseen.
Kasvisruuan valitsevista suurin osa oli tyttöjä, mutta poikien osuus kasvisruoan joskus valitsevista kasvoi kasvisruuan tultua päivittäiseksi vaihtoehdoksi. Syksyllä 82 % vastanneista kertoi pitävänsä päivittäin tarjolla olevasta kasvisruokavaihtoehdosta, ja 15 % vastanneista kertoi sen vaikuttaneen myös ruokailutottumuksiin koulun ulkopuolella. Kasvisruokavaihtoehdon tuoma valinnan vapaus korostui tärkeänä tekijänä oppilaiden vastauksissa. Porin Palveluliikelaitos has noticed that the number of students who eat vegetarian good, has increased. The aim of the thesis was to study factors behind the increased demand for vegetarian food. Freely available vegetarian food serving started for high school students in August 2019, so questionnaires were directed to high school students of Porin Suomalainen Yhteislyseo. The aim was to hear their thoughts on vegetarian food and also to explore possible differences in gender attitudes. It was also explored how a freely available vegetarian option could influence student’s attitudes and eating habits.
The study was conducted via e-inquiries. The first survey was conducted in May 2019 before the vegetarian option was served and the second survey was conducted in November 2019 after the daily vegetarian option had been available for a few months.
Research results showed that ecological and ethical reasons were the most important reasons for young people to choose vegetarian food. More than half of the young people in the study reported that they sometimes experience climate stress. The vegetarian option was taken as one way to decelerate climate change. Vegetarians were mostly girls, but the number of vegetarian boys grew as the vegetarian diet became a daily choice. In the autumn 82% of the respondents told that they liked the daily vegetarian option and 15% of the respondents told it has also influenced their eating habits outside of school. The freedom of choice with the vegetarian option was highlighted as an important factor in the student’s responses.
Tutkimus toteutettiin sähköisten kyselyjen avulla. Ensimmäinen kysely toteutettiin toukokuussa 2019 ennen kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisen aloittamista, ja toinen kysely toteutettiin marraskuussa 2019 kasvisruokavaihtoehdon oltua tarjolla päivittäisenä vaihtoehtona muutaman kuukauden ajan.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että nuoret kokivat tärkeimmiksi syiksi kasvisruuan valitsemiselle ekologiset ja eettiset syyt. Yli puolet tutkimuksen nuorista kertoi kokevansa ilmastoahdistusta joskus. Kasvisruokavaihtoehdon koettiin olevan yksi keino vaikuttaa ilmastonmuutoksen hidastamiseen.
Kasvisruuan valitsevista suurin osa oli tyttöjä, mutta poikien osuus kasvisruoan joskus valitsevista kasvoi kasvisruuan tultua päivittäiseksi vaihtoehdoksi. Syksyllä 82 % vastanneista kertoi pitävänsä päivittäin tarjolla olevasta kasvisruokavaihtoehdosta, ja 15 % vastanneista kertoi sen vaikuttaneen myös ruokailutottumuksiin koulun ulkopuolella. Kasvisruokavaihtoehdon tuoma valinnan vapaus korostui tärkeänä tekijänä oppilaiden vastauksissa.
The study was conducted via e-inquiries. The first survey was conducted in May 2019 before the vegetarian option was served and the second survey was conducted in November 2019 after the daily vegetarian option had been available for a few months.
Research results showed that ecological and ethical reasons were the most important reasons for young people to choose vegetarian food. More than half of the young people in the study reported that they sometimes experience climate stress. The vegetarian option was taken as one way to decelerate climate change. Vegetarians were mostly girls, but the number of vegetarian boys grew as the vegetarian diet became a daily choice. In the autumn 82% of the respondents told that they liked the daily vegetarian option and 15% of the respondents told it has also influenced their eating habits outside of school. The freedom of choice with the vegetarian option was highlighted as an important factor in the student’s responses.