Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Vardagen hos personer med födoämnesallergi eller födoämnesöverkänslighet : En kvalitativ intervjustudie

Björkskog, Louise (2020)

 
Avaa tiedosto
Björkskog_Louise.pdf (714.1Kt)
Lataukset: 


Björkskog, Louise
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005087908
Tiivistelmä
Syftet med detta examensarbete är att få en djupare förståelse kring personers upplevelser av födoämnesallergi eller födoämnesöverkänslighet och hur deras vardag påverkas. Vilka känslorna som beskrivs av respondenterna i olika situationer och på vilket sätt omgivningen kan hjälpa och stöda dessa personer som har födoämnesöverkänslighet eller födoämnesallergi.

Studien är en kvalitativ intervjustudie där tre kvinnor i vuxen ålder intervjuats om deras allergier eller överkänsligheter mot mat. Det insamlade materialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys och som teoretisk utgångspunkt användes den hälsofrämjande modellen av Pender (2011).

I resultatet framkom det att vardagen påverkas då och då. Känslorna som beskrevs i olika situationer var starka men alla var överens om att det är viktigt att ta hand om sig själv och att prioritera hälsan. Ett respektfullt och sakligt bemötande var önskvärt. Genom att ta reda på vilka födoämnen som utlöser reaktioner och ta reda på vilka mediciner och hur de används kan omgivningen var till stor hjälp för personer med födoämnesöverkänslighet och födoämnesallergi.
 
The purpose of this study is to receive a deeper understanding of people ́s experiences of food allergies/hypersensitivity and how the everyday life is affected. What kind of emotions are described by the respondents regarding different situations and how can the environment help and support those who are suffering from food hypersensitivity or food allergy.

The study is a qualitative interview study were three women in adulthood were interviewed about their allergies or hypersensitivity to food. The collected material was analyzed with qualitative content analysis and as a theoretical basis was the health promotion model used by Pender (2011).

The result showed that everyday life is affected every now and then. Strong feelings were described in different situations, but everyone agreed that it is important to take care of oneself and to prioritize health. A respectful and objective attitude was desirable. By finding out which food that triggers reactions and to look up the medications and how they are used, the environment can be of great help for people with food hypersensitivity and food allergy.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste