Tulevaisuuden oppimisympäristö
Sirainen, Teemu (2020)
Sirainen, Teemu
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051611783
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051611783
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää tulevaisuuden oppimisympäristön konsepti, jota voidaan käyttää suunnittelun pohjana tulevaisuuden oppimisympäristölle. Opetus ja ravintola-ala muuttuvat jatkuvasti ja oppimisympäristön on vastattava opiskelijoiden muuttuneisiin odotuksiin. Tulevaisuuden oppimisympäristössä korostuu käytännön opettaminen, mutta esimerkiksi digitalisaatio on muuttanut opetusta myös käytännössä. Tässä opinnäytetyössä kehitetään tulevaisuuden oppimisympäristön konseptia hankittuun asiakasymmärrykseen pohjautuen. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Laurea-ammattikorkeakoulu ja opinnäytetyössä perehdytään myös Laurean opetusravintola BarLaureaan.
Teoreettinen viitekehys jakautuu kolmeen näkökulmaan, joita ovat ravintolan vastuullisuus, palveluliiketoimintayrityksen konseptointi ja oppimisympäristöt. Ravintolan vastuullisuudessa perehdytään sosiaaliseen vastuullisuuteen, taloudelliseen vastuullisuuteen, ympäristövastuullisuuteen, hävikkiruokaan sekä lähi- ja luomuruokaan. Palveluliiketoimintayrityksen konseptoinnissa tutustutaan konseptin suunnitteluun, konseptin kehittämiseen ja elämysten tuottamiseen. Oppimisympäristöissä tarkastellaan oppimisympäristön määritelmää, Learning by Developing -toimintamallia ja Living lab -menetelmää.
Tulevaisuuden oppimisympäristön konsepti kehitetään palvelumuotoilun menetelmin. Tässä opinnäytetyössä mukaillaan Design Council:in Double Diamond -muotoiluprosessia kolmivaiheisena. Nämä vaiheet ovat asiakasymmärryksen hankkiminen, kehittäminen ja toteuttaminen. Asiakasymmärrystä hankitaan avoimella haastattelulla, puolistrukturoidulla haastattelulla, osallistuvalla havainnoinnilla ja benchmarkingilla. Konseptia kehitetään haastattelemalla asiantuntijaa, Laurean opiskelijoiden ideoiden avulla ja järjestämällä työpaja Bruggessa. Konsepti toteutetaan Business Model Canvasin, Moodboardin ja Value Proposition Canvasin avustuksella.
Kehitetty konsepti antaa kuvaa siitä minkälainen tulevaisuuden oppimisympäristö voisi olla. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys kokoaa keskeisimmät asiat, jotka tulee huomioida tulevaisuuden oppimisympäristön konseptia kehitettäessä. Suunniteltu konsepti toimii pohjana tulevaisuuden oppimisympäristön kehittämiselle ja antaa ideoita opetuksen järjestämiseen tulevaisuuden erilaisissa ravintola-alan oppimisympäristöissä.
Teoreettinen viitekehys jakautuu kolmeen näkökulmaan, joita ovat ravintolan vastuullisuus, palveluliiketoimintayrityksen konseptointi ja oppimisympäristöt. Ravintolan vastuullisuudessa perehdytään sosiaaliseen vastuullisuuteen, taloudelliseen vastuullisuuteen, ympäristövastuullisuuteen, hävikkiruokaan sekä lähi- ja luomuruokaan. Palveluliiketoimintayrityksen konseptoinnissa tutustutaan konseptin suunnitteluun, konseptin kehittämiseen ja elämysten tuottamiseen. Oppimisympäristöissä tarkastellaan oppimisympäristön määritelmää, Learning by Developing -toimintamallia ja Living lab -menetelmää.
Tulevaisuuden oppimisympäristön konsepti kehitetään palvelumuotoilun menetelmin. Tässä opinnäytetyössä mukaillaan Design Council:in Double Diamond -muotoiluprosessia kolmivaiheisena. Nämä vaiheet ovat asiakasymmärryksen hankkiminen, kehittäminen ja toteuttaminen. Asiakasymmärrystä hankitaan avoimella haastattelulla, puolistrukturoidulla haastattelulla, osallistuvalla havainnoinnilla ja benchmarkingilla. Konseptia kehitetään haastattelemalla asiantuntijaa, Laurean opiskelijoiden ideoiden avulla ja järjestämällä työpaja Bruggessa. Konsepti toteutetaan Business Model Canvasin, Moodboardin ja Value Proposition Canvasin avustuksella.
Kehitetty konsepti antaa kuvaa siitä minkälainen tulevaisuuden oppimisympäristö voisi olla. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys kokoaa keskeisimmät asiat, jotka tulee huomioida tulevaisuuden oppimisympäristön konseptia kehitettäessä. Suunniteltu konsepti toimii pohjana tulevaisuuden oppimisympäristön kehittämiselle ja antaa ideoita opetuksen järjestämiseen tulevaisuuden erilaisissa ravintola-alan oppimisympäristöissä.