Luonnonkosmetiikan ripsivärin tuotekehitys
Kangasniemi, Fanny (2020)
Kangasniemi, Fanny
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052513505
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052513505
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa toimeksiantajalle vegaanisen luonnonkosmetiikan ripsivärin pohjaresepti ja lista potentiaalisista raaka-ainesta. Samalla työn tarkoituksena oli auttaa lukijaa ymmärtämään synteettisen ja luonnonkosmetiikan ripsivärin koostumusta ja raaka-aineita. Työn toimeksiantajana toimi suomalainen luonnonkosmetiikan valmistaja Vihreä Kosmetiikka Finland Oy. Yritys tuottaa värikosmetiikkamerkki Korentoa ja tuotettu resepti on tarkoitettu tuotekehityksen pohjaksi tuotemerkin ripsivärille.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin ripsivärin eri muotoja, ripsivärin tyypillistä koostumusta ja sen ainesosaryhmiä, luonnonkosmetiikan ja vegaanisuuden vaatimuksia sekä ripsiväreissä käytettäviä luonnonkosmetiikan ainesosia. Toiminnallisessa osassa pohjaresepti kehitettiin kirjallisuuden ja kerättyjen raaka-ainetietojen pohjalta ja yhteistyökumppanin tuotekehityslaboratoriossa valmistettiin kolme koeversiota. Koeversiot kestivät ripsillä hyvin, mutta etenkin tuuheuttavia ominaisuuksia pitää kehittää edelleen. Reseptien kehitys ja koeversioiden valmistus tuotti arvokasta kokemusta työvaiheista ja valmistusmenetelmistä. Koeversioiden käyttäjäkokemukset auttoivat löytämään kehityskohteita ja loivat kehityssuuntia yhteistyökumppanin tuotekehitykselle.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin ripsivärin eri muotoja, ripsivärin tyypillistä koostumusta ja sen ainesosaryhmiä, luonnonkosmetiikan ja vegaanisuuden vaatimuksia sekä ripsiväreissä käytettäviä luonnonkosmetiikan ainesosia. Toiminnallisessa osassa pohjaresepti kehitettiin kirjallisuuden ja kerättyjen raaka-ainetietojen pohjalta ja yhteistyökumppanin tuotekehityslaboratoriossa valmistettiin kolme koeversiota. Koeversiot kestivät ripsillä hyvin, mutta etenkin tuuheuttavia ominaisuuksia pitää kehittää edelleen. Reseptien kehitys ja koeversioiden valmistus tuotti arvokasta kokemusta työvaiheista ja valmistusmenetelmistä. Koeversioiden käyttäjäkokemukset auttoivat löytämään kehityskohteita ja loivat kehityssuuntia yhteistyökumppanin tuotekehitykselle.