Japanilaisten odotukset suomalaisesta ruuasta ja ruokamatkailusta
Rouhelmaa, Asta (2020)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Rouhelmaa, Asta
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714398
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714398
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa tietoa japanilaisista matkailijoista Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Hungry for Finland-ruokamatkailuhankkeelle. Sen tavoitteena on kehittää Suomen ruokamatkailua. Ruokamatkailuhanke tekee yhteistyötä Visit Finlandin kanssa, joka edistää ja markkinoi Suomeen suuntautuvaa kansainvälistä matkailua.
Opinnäytetyön tutkimuksen tulosten avulla Suomen matkailuorganisaatiot, ravintolapalveluiden tarjoajat ja matkailuyrittäjät voivat ymmärtää japanilaista matkailijaa paremmin ja kehittää palveluitaan ja tuotteitaan siten, että ne kohtaavat japanilaisten asiakkaiden odotusten kanssa.
Opinnäytetyön pääongelma on, minkälaisia odotuksia ja mielikuvia japanilaisilla on suomalaisesta ruuasta ja ruokamatkailusta. Alaongelmat ovat, millaista ruokaa japanilaiset matkailijat haluavat syödä Suomessa ja mikä suomalaisessa ruuassa kiinnostaa japanilaisia.
Suomi on japanilaisten suosituin matkailumaa Skandinaviassa. Japanilaiset ovat laatutietoisia ja he matkustavat Suomeen puhtaan luonnon ja designin takia. He arvostavat ruuassa kausiluonteisuutta ja yksinkertaisia makuja. Ruokamatkailussa yhdistyy autenttinen tai innovatiivinen ruoka, ruokatuotteet tai aktiviteetit ruuan parissa. Suomella on oma ruokamatkailustrategia, jonka painopisteinä ovat Suomen ruokaperinteet, puhdas ruoka ja ruokailmiöt.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin internetissä kyselylomakkeen avulla maaliskuussa 2020. Kyselylomake lähetettiin Toyo-yliopistoon, Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry:lle, Japanilaisen kulttuurin ystävät ry:lle ja Kansai-Suomi ystävyysseuran Facebook-sivuille. Kyselyyn vastasi 56 japanilaista ja tulokset vahvistivat aiempia tutkimuksia japanilaisista matkailijoina. Japanilaiset haluavat syödä matkoillaan turvallista ja terveellistä paikallista ruokaa, jota ei saa Japanista. Erityisesti suomalaiset lohiruuat ja marjat ovat japanilaisten suosiossa. Japanilaiset haluavat nauttia luonnosta ja he ovat kiinnostuneita ruokailemaan ulkona.
Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan päätellä, että japanilaiset ovat kiinnostuneita suomalaisesta ruuasta. Suomalainen ruoka ja ruokamatkailu tulisi tuoda rohkeasti esille, sillä paikallisuus ja autenttisuus ovat kasvavia ruokamatkailutrendejä. Ruokamatkailua voidaan suunnata enemmän maaseudulle, jolloin matkailu on kestävää ja taloudellinen hyöty jakautuu tasaisesti eri kuntiin.
Opinnäytetyön tutkimuksen tulosten avulla Suomen matkailuorganisaatiot, ravintolapalveluiden tarjoajat ja matkailuyrittäjät voivat ymmärtää japanilaista matkailijaa paremmin ja kehittää palveluitaan ja tuotteitaan siten, että ne kohtaavat japanilaisten asiakkaiden odotusten kanssa.
Opinnäytetyön pääongelma on, minkälaisia odotuksia ja mielikuvia japanilaisilla on suomalaisesta ruuasta ja ruokamatkailusta. Alaongelmat ovat, millaista ruokaa japanilaiset matkailijat haluavat syödä Suomessa ja mikä suomalaisessa ruuassa kiinnostaa japanilaisia.
Suomi on japanilaisten suosituin matkailumaa Skandinaviassa. Japanilaiset ovat laatutietoisia ja he matkustavat Suomeen puhtaan luonnon ja designin takia. He arvostavat ruuassa kausiluonteisuutta ja yksinkertaisia makuja. Ruokamatkailussa yhdistyy autenttinen tai innovatiivinen ruoka, ruokatuotteet tai aktiviteetit ruuan parissa. Suomella on oma ruokamatkailustrategia, jonka painopisteinä ovat Suomen ruokaperinteet, puhdas ruoka ja ruokailmiöt.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin internetissä kyselylomakkeen avulla maaliskuussa 2020. Kyselylomake lähetettiin Toyo-yliopistoon, Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry:lle, Japanilaisen kulttuurin ystävät ry:lle ja Kansai-Suomi ystävyysseuran Facebook-sivuille. Kyselyyn vastasi 56 japanilaista ja tulokset vahvistivat aiempia tutkimuksia japanilaisista matkailijoina. Japanilaiset haluavat syödä matkoillaan turvallista ja terveellistä paikallista ruokaa, jota ei saa Japanista. Erityisesti suomalaiset lohiruuat ja marjat ovat japanilaisten suosiossa. Japanilaiset haluavat nauttia luonnosta ja he ovat kiinnostuneita ruokailemaan ulkona.
Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan päätellä, että japanilaiset ovat kiinnostuneita suomalaisesta ruuasta. Suomalainen ruoka ja ruokamatkailu tulisi tuoda rohkeasti esille, sillä paikallisuus ja autenttisuus ovat kasvavia ruokamatkailutrendejä. Ruokamatkailua voidaan suunnata enemmän maaseudulle, jolloin matkailu on kestävää ja taloudellinen hyöty jakautuu tasaisesti eri kuntiin.