Selvitys Mehtimäen ravintoloiden kasvisruokatarjonnasta asiakkaan näkökulmasta
Romppanen, Roosa; Virkunen, Saskia (2020)
Romppanen, Roosa
Virkunen, Saskia
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316685
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316685
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa toimeksiantajalle monipuolisempaa kuvaa Mehtimäen ravintoloiden kasvisruokailijoista ja heidän toiveistaan liittyen kasvisruokiin. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Hotelli-Ravintola Aadan alaisena toimiva Mehtimäki ravintolat. Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään kasvisruokavaliota, kasvisruokailijan ravitsemussuosituksia, ympäristönäkökulmia sekä kasvisruokavalion valitsemisen syitä. Tietoperustassa käsitellään myös eri kansainvälisiä tutkimustuloksia kasvisruokaan liittyen sekä kuluttajien ravintolakäyttäytymistä.
Opinnäytetyön prosessi muuttui alkuperäisestä suunnitelmasta koronapandemian ja poikkeustilan myötä. Alkuperäisessä suunnitelmassa tarkoituksena oli tehdä informoitu lomakekysely sekä henkilöstöravintola Puistoon että opiskelijaravintola Louheen. Poikkeustilan takia opiskelijaravintola Louhi suljettiin väliaikaisesti ja henkilöstöravintola Puistosta sai ainoastaan take away-lounasta. Asiakaskysely toteutettiin sähköisesti henkilöstöravintola Puistossa huhtikuussa 2020, missä kävi sekä Louhen että Puiston asiakkaita. Tarkoituksena oli selvittää, miksi asiakkaat valitsevat kasvisruokavaihtoehdon ravintolassa ja mikä saisi heidät valitsemaan sen. Asiakaskyselyssä saatujen vastausten määrä jäi koronatilanteesta johtuen tavoiteltua pienemmäksi.
Opinnäytetyön asiakaskyselyn tuloksia vertailtiin aikaisemmin tehtyihin tutkimuksiin. Tuloksia verrattaessa havaittiin samankaltaisuuksia aikaisempien tutkimusten ja opinnäytetyön tulosten välillä. Asiakaskyselyyn vastanneista suurin osa oli kiinnostuneita tuotantoeläinten hyvinvoinnista, ruuan ympäristövaikutuksista ja ruuan terveellisyydestä. Vastauksista selvisi, että naiset noudattavat miehiä enemmän kasvisruokavaliota, ja kasvisruokavalio kuuluu enemmän nuorien elämäntapaan kuin vanhempien. Avoimista vastauksista kävi ilmi vastaajien huoli proteiinien määrästä kasvisruuissa. Vastaajat halusivat myös monipuolisempia, maukkaampia ja houkuttelevamman näköisiä kasvisruokavaihtoehtoja.
Opinnäytetyön prosessi muuttui alkuperäisestä suunnitelmasta koronapandemian ja poikkeustilan myötä. Alkuperäisessä suunnitelmassa tarkoituksena oli tehdä informoitu lomakekysely sekä henkilöstöravintola Puistoon että opiskelijaravintola Louheen. Poikkeustilan takia opiskelijaravintola Louhi suljettiin väliaikaisesti ja henkilöstöravintola Puistosta sai ainoastaan take away-lounasta. Asiakaskysely toteutettiin sähköisesti henkilöstöravintola Puistossa huhtikuussa 2020, missä kävi sekä Louhen että Puiston asiakkaita. Tarkoituksena oli selvittää, miksi asiakkaat valitsevat kasvisruokavaihtoehdon ravintolassa ja mikä saisi heidät valitsemaan sen. Asiakaskyselyssä saatujen vastausten määrä jäi koronatilanteesta johtuen tavoiteltua pienemmäksi.
Opinnäytetyön asiakaskyselyn tuloksia vertailtiin aikaisemmin tehtyihin tutkimuksiin. Tuloksia verrattaessa havaittiin samankaltaisuuksia aikaisempien tutkimusten ja opinnäytetyön tulosten välillä. Asiakaskyselyyn vastanneista suurin osa oli kiinnostuneita tuotantoeläinten hyvinvoinnista, ruuan ympäristövaikutuksista ja ruuan terveellisyydestä. Vastauksista selvisi, että naiset noudattavat miehiä enemmän kasvisruokavaliota, ja kasvisruokavalio kuuluu enemmän nuorien elämäntapaan kuin vanhempien. Avoimista vastauksista kävi ilmi vastaajien huoli proteiinien määrästä kasvisruuissa. Vastaajat halusivat myös monipuolisempia, maukkaampia ja houkuttelevamman näköisiä kasvisruokavaihtoehtoja.