Luomusäädökset ja sikojen hyvinvointi : Teemahaastattelu luomusikatuottajille
Mäki, Maarit (2020)
Mäki, Maarit
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061018295
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061018295
Tiivistelmä
Luomuruokaa syö säännöllisesti 2,2 miljoonaa aikuista suomalaista. Luomun suosio kasvaa kasvamistaan, mutta sikatuotannossa luomun osuus Suomessa tuotetusta lihasta on vain 0,4 %. Kuluttajien mukaan eläinten hyvinvointi on yksi syy ostaa luomua, mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, mitkä ovat tavanomaisen- ja luomutuotannon konkreettiset erot eläinten hyvinvoinnin kannalta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää luonnonmukaisen kotieläintuotannon säädösten vaikutusta sikojen hyvinvointiin.
Eläinten hyvinvointi voidaan määritellä monin tavoin ja siihen vaikuttavia tekijöitä on paljon. Lajityypillisellä käyttäytymisellä on merkittävä vaikutus eläinten hyvinvointiin. Sika on luontaisesti utelias ja aktiivinen eläin, joka luonnossa liikkuu paljon ja käyttää suuren osan vuorokaudesta ravinnonhankintakäyttäytymiseen. Sikalaolosuhteissa eläimillä ei aina ole riittävästi mahdollisuuksia lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseen.
Opinnäytetyössä toteutettiin teemahaastattelu, jossa haastateltiin kolmea luomusikatuottajaa. Kaikkien haastateltujen tuottajien mukaan luonnonmukainen tuotanto mahdollistaa sikojen lajityypillisen käyttäytymisen tavanomaista tuotantoa paremmin ja näin ollen edistää sikojen hyvinvointia. Luomusiat tonkivat ja tutkivat, elävät tilavammissa oloissa kuin tavanomaiset lajitoverinsa, ulkoilevat, porsivat vapaasti ja imettävät porsaitaan pidempään. Luonnonmukaisen tuotannon tiloilla sioilla on vähemmän stressioireita ja hännänpurentaa.
Eläinten hyvinvointi voidaan määritellä monin tavoin ja siihen vaikuttavia tekijöitä on paljon. Lajityypillisellä käyttäytymisellä on merkittävä vaikutus eläinten hyvinvointiin. Sika on luontaisesti utelias ja aktiivinen eläin, joka luonnossa liikkuu paljon ja käyttää suuren osan vuorokaudesta ravinnonhankintakäyttäytymiseen. Sikalaolosuhteissa eläimillä ei aina ole riittävästi mahdollisuuksia lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseen.
Opinnäytetyössä toteutettiin teemahaastattelu, jossa haastateltiin kolmea luomusikatuottajaa. Kaikkien haastateltujen tuottajien mukaan luonnonmukainen tuotanto mahdollistaa sikojen lajityypillisen käyttäytymisen tavanomaista tuotantoa paremmin ja näin ollen edistää sikojen hyvinvointia. Luomusiat tonkivat ja tutkivat, elävät tilavammissa oloissa kuin tavanomaiset lajitoverinsa, ulkoilevat, porsivat vapaasti ja imettävät porsaitaan pidempään. Luonnonmukaisen tuotannon tiloilla sioilla on vähemmän stressioireita ja hännänpurentaa.