Kuluttajien mielikuvia punaviinin terveysvaikutuksista
Sippo, Samuel (2009)
Sippo, Samuel
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906043688
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906043688
Tiivistelmä
Työssä tutkittiin kuluttajien mielikuvia punaviinin terveysvaikutuksista. Opinnäytetyössä kerrotaan punaviinin historiasta, jonka jälkeen kerrotaan punaviinin tekotavoista ja tekovaiheista. Tässä osiossa myös kerrotaan, mistä punaviinin ainesosat tulevat ja mihin ne vaikuttavat.
Tässä opinnäytetyössä selvitetään, mitä punaviini pitää sisällään, kuten ravintoaineet ja energiasisältö, sekä mistä nämä kaikki ravintoaineet punaviiniin tulevat ja miten ne vaikuttavat ihmiskehoon. Näin ollen on jaoteltu ravintoaineet perusravintoaineisiin, hiilihydraattifraktioihin, rasvoihin, kivennäis- ja hivenaineisiin sekä vitamiineihin.
Opinnäytetyössä on otettu esille myös punaviinin terveydelle epäedulliset ainesosat ja terveydelle edulliset ainesosat. Tällaisia terveydelle epäedullisia ainesosia ovat esimerkiksi etyylikarbamaatti, biogeeniset amiinit, rikki sekä mikrobit, kuten homeet ja hiivat. Terveydelle edullisena ainesosana punaviinistä löytyy fenoliset yhdisteet eli antioksidantit.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa esitetään tutkimuksia, jotka tutkivat fenolisten yhdisteiden vaikutuksia terveyteen sekä tutkimuksia alkoholin vaikutuksista terveyteen. Opinnäytetyöhön sisältyy myös empiirinen osuus, jossa kysyttiin kuluttajien mielikuvia punaviinin terveysvaiku-tuksista. Tutkimus tehtiin kyselylomakkeen muodossa, johon oli sisällytetty seitsemän kysymystä, joiden tarkoituksena oli tutkia kuluttajien näkemyksiä, mielikuvia sekä tietämystä punaviinin terveysvaikutuksista.
Tutkimukseen vastasi 82 henkilöä, joiden perusteella saatiin tuloksia suomalaisten kuluttajien näkemyksistä punaviinin terveysvaikutuksista. Tulokset analysoitiin pylvästaulukkoina ja erillisinä otsikkoina. Kyselyn tuloksista tuli selville, että suomalaiset kuluttajat tuntevat punaviinin terveyteen vaikuttavista tekijöistä huomattavan paljon ja pitävät punaviiniä terveydelle hieman hyödyllisenä. Kuitenkaan suomalaiset kuluttajat eivät olleet valmiita ostamaan puna-viiniä sen terveydelle hyödyllisten ainesosien takia.
Tässä opinnäytetyössä selvitetään, mitä punaviini pitää sisällään, kuten ravintoaineet ja energiasisältö, sekä mistä nämä kaikki ravintoaineet punaviiniin tulevat ja miten ne vaikuttavat ihmiskehoon. Näin ollen on jaoteltu ravintoaineet perusravintoaineisiin, hiilihydraattifraktioihin, rasvoihin, kivennäis- ja hivenaineisiin sekä vitamiineihin.
Opinnäytetyössä on otettu esille myös punaviinin terveydelle epäedulliset ainesosat ja terveydelle edulliset ainesosat. Tällaisia terveydelle epäedullisia ainesosia ovat esimerkiksi etyylikarbamaatti, biogeeniset amiinit, rikki sekä mikrobit, kuten homeet ja hiivat. Terveydelle edullisena ainesosana punaviinistä löytyy fenoliset yhdisteet eli antioksidantit.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa esitetään tutkimuksia, jotka tutkivat fenolisten yhdisteiden vaikutuksia terveyteen sekä tutkimuksia alkoholin vaikutuksista terveyteen. Opinnäytetyöhön sisältyy myös empiirinen osuus, jossa kysyttiin kuluttajien mielikuvia punaviinin terveysvaiku-tuksista. Tutkimus tehtiin kyselylomakkeen muodossa, johon oli sisällytetty seitsemän kysymystä, joiden tarkoituksena oli tutkia kuluttajien näkemyksiä, mielikuvia sekä tietämystä punaviinin terveysvaikutuksista.
Tutkimukseen vastasi 82 henkilöä, joiden perusteella saatiin tuloksia suomalaisten kuluttajien näkemyksistä punaviinin terveysvaikutuksista. Tulokset analysoitiin pylvästaulukkoina ja erillisinä otsikkoina. Kyselyn tuloksista tuli selville, että suomalaiset kuluttajat tuntevat punaviinin terveyteen vaikuttavista tekijöistä huomattavan paljon ja pitävät punaviiniä terveydelle hieman hyödyllisenä. Kuitenkaan suomalaiset kuluttajat eivät olleet valmiita ostamaan puna-viiniä sen terveydelle hyödyllisten ainesosien takia.