Vegaaniruokavalion vaikutus suun terveyteen - Ohjausmateriaali suuhygienistiopiskelijoille
Sjöstedt, Emmi; Tammi, Vilma (2020)
Sjöstedt, Emmi
Tammi, Vilma
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020083019968
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020083019968
Tiivistelmä
Vegaaniruokavalion ja muiden kasvisruokavalioiden suosio on ollut varsinkin viime vuosina suuressa kasvussa. Ruokakauppojen hyllyille on ilmestynyt uudenlaisia kasvipohjaisia tuotteita, jotka ovat saavuttaneet suosiota myös sekaruokavaliota noudattavien keskuudessa. Kasvisruokavalioon siirtymisen taustalla voi olla eettisiä, uskonnollisia tai terveydellisiä syitä. Myös kasvava tietoisuus ympäristön tilasta sekä ilmastonmuutoksesta voi olla syynä kasvisruokavalioiden nopeaan yleistymiseen.
Kasvispainotteiset ruokavaliot ovat terveellisiä ja ne sisältävät paljon kuitua sekä hyviä ravintoaineita. Kasvisruokavalioiden suuntauksia on monia, muun muassa laktovegetarismi, lakto-ovo-vegetarismi, pescovegetarismi, semivegetarismi ja veganismi. Vegaanista ruokavaliota noudattavan henkilön ruokavalio koostuu ainoastaan kasvikunnan tuotteista. Mikään eläinperäinen, kuten liha, kala, munat, maitotuotteet ja niiden johdannaiset eivät ole osana tiukkaa vegaanista ruokavaliota. Kasvisruokavalioiden koostamisessa tulisi niiden terveellisyydestä huolimatta olla hyvin tarkka, jotta tärkeiden ravintoaineiden saanti taataan. Kasvisruokavalioista tiukimman suuntauksen, veganismin, kohdalla puutteita tietyistä ravintoaineista voi tulla nopeastikin, jos ruokavalio ei ole kokonaisvaltaisesti suunniteltu. Näitä ravintoaineita ovat muun muassa jodi, B12-vitamiini, D-vitamiini, kalsium sekä rauta. Tiukasta vegaaniruokavaliosta aiheutuvat ravintoainepuutokset voivat vaikuttaa negatiivisesti koko kehoon, niin myös suun ja hampaiden terveyteen. Kasvisruokavaliolla voi olla myös muita suoria vaikutuksia suuhun, kuten hampaiden kuluminen sekä reikiintymistaipumuksen lisääntyminen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa Metropolia Ammattikorkeakoulun suuhygienistiopiskelijoille ohjausmateriaalia vegaaniruokavaliosta ja sen vaikutuksista suun terveyteen. Tavoitteena oli antaa opiskelijoille tietoa vegaaniruoan vaikutuksista suun terveyteen ja koota yleisimmät muutokset ja oireet sekä niiden ehkäisykeinot potilastyön tueksi. Opinnäytetyö tehtiin tutkimuksellisena kehittämistyönä.
Tässä opinnäytetyössä käsitellään vegaaniruokavalion mahdollisia vaikutuksia suun terveyteen ja tarkastellaan ravintoainepuutoksista johtuvia suun muutoksia, niiden ehkäisyä ja tunnistamista. Potilaan neuvominen ja ohjaaminen opetusklinikalla on myös otettu huomioon opinnäytetyön tuotoksessa. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi sähköinen ohjausmateriaali suuhygienistiopiskelijoiden käyttöön suunhoidon opetusklinikalle Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampukselle. Tuotosta voivat hyödyntää myös muiden terveysalan tutkintojen opiskelijat niin halutessaan.
Kasvispainotteiset ruokavaliot ovat terveellisiä ja ne sisältävät paljon kuitua sekä hyviä ravintoaineita. Kasvisruokavalioiden suuntauksia on monia, muun muassa laktovegetarismi, lakto-ovo-vegetarismi, pescovegetarismi, semivegetarismi ja veganismi. Vegaanista ruokavaliota noudattavan henkilön ruokavalio koostuu ainoastaan kasvikunnan tuotteista. Mikään eläinperäinen, kuten liha, kala, munat, maitotuotteet ja niiden johdannaiset eivät ole osana tiukkaa vegaanista ruokavaliota. Kasvisruokavalioiden koostamisessa tulisi niiden terveellisyydestä huolimatta olla hyvin tarkka, jotta tärkeiden ravintoaineiden saanti taataan. Kasvisruokavalioista tiukimman suuntauksen, veganismin, kohdalla puutteita tietyistä ravintoaineista voi tulla nopeastikin, jos ruokavalio ei ole kokonaisvaltaisesti suunniteltu. Näitä ravintoaineita ovat muun muassa jodi, B12-vitamiini, D-vitamiini, kalsium sekä rauta. Tiukasta vegaaniruokavaliosta aiheutuvat ravintoainepuutokset voivat vaikuttaa negatiivisesti koko kehoon, niin myös suun ja hampaiden terveyteen. Kasvisruokavaliolla voi olla myös muita suoria vaikutuksia suuhun, kuten hampaiden kuluminen sekä reikiintymistaipumuksen lisääntyminen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa Metropolia Ammattikorkeakoulun suuhygienistiopiskelijoille ohjausmateriaalia vegaaniruokavaliosta ja sen vaikutuksista suun terveyteen. Tavoitteena oli antaa opiskelijoille tietoa vegaaniruoan vaikutuksista suun terveyteen ja koota yleisimmät muutokset ja oireet sekä niiden ehkäisykeinot potilastyön tueksi. Opinnäytetyö tehtiin tutkimuksellisena kehittämistyönä.
Tässä opinnäytetyössä käsitellään vegaaniruokavalion mahdollisia vaikutuksia suun terveyteen ja tarkastellaan ravintoainepuutoksista johtuvia suun muutoksia, niiden ehkäisyä ja tunnistamista. Potilaan neuvominen ja ohjaaminen opetusklinikalla on myös otettu huomioon opinnäytetyön tuotoksessa. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi sähköinen ohjausmateriaali suuhygienistiopiskelijoiden käyttöön suunhoidon opetusklinikalle Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampukselle. Tuotosta voivat hyödyntää myös muiden terveysalan tutkintojen opiskelijat niin halutessaan.