Franchising-yrittäjyys uravaihtoehtona
Tomperi, Antti; Määttä, Reijo (2011)
Tomperi, Antti
Määttä, Reijo
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011111814797
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011111814797
Tiivistelmä
Yrittäjäksi ryhtyminen on todella suuri päätös, ja monelle myös vaikea. Monet saattavat haluta yrittäjäksi, mutta eivät oikein tiedä mikä olisi niin kannattava liikeidea että yrittäjäksi kannattaa sekä uskaltaa ryhtyä. Franchising-yrittäjyys on helppo tapa aloittaa liiketoiminta toimien kuitenkin samalla itsenäisenä yrittäjänä.
Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia aikuisrestonomiopiskelijoiden käsitystä Franchising-yrittäjyydestä. Opinnäytetyössä selvitetään, ovatko restonomit kiinnostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona tai miksi eivät ole kiinnostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona. Työn teoriaosassa käsitellään franchising-yritysmuotoa käsitteenä, sekä kerrotaan sopimuksen sisällön merkityksestä johon perehdytään syvemmin esimerkkiyrityksen avulla. Työssä tuomme esille franchising-yrittäjyyden etuja sekä haasteita. Teoriaosassa esittelemme Kotipizza-ketjun esimerkkinä franchising-periaatteella toimivasta yrityksestä.
Opinnäytetyössä tehty empiirinen tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, jossa käytettiin kyselylomaketta tietojen keräämiseen. Kyselylomake lähetettiin Rovaniemen ammattikorkeakoulun aikuisopiskelijoille, potentiaalisia vastaajia oli 117 kappaletta, joista kysely tavoitti 82 opiskelijaa.
Lähteinä on käytetty pääasiassa alan kirjallisuutta ja Suomen franchising-yhdistyksen materiaaleja. Lähteiden käytössä on otettu huomioon aineiston ajantasaisuus.
Vastauksia saatiin 17 kappaletta ja vastausprosentti oli 20,7 %. Vastaukset tukivat hyvin teoriaosaa ja tutkimuksen avulla saatiin myös selville, miksi valmistuvat restonomit ovat kiinnostuneita tai eivät ole kiinnostuneita fran-chising-yrittäjyydestä. Franchising-yrittäjyys uravaihtoehtona kiinnostaa, koska se on helppo tapa aloittaa yrittäjyys, riski on pienempi eikä itse tarvitse miettiä liikeideaa. Toisaalta taas franchising-yrittäjyys ei kiinnosta, koska konsepti on liian sitova, ketju sanelee mitä pitää tehdä, vapaus puuttuu eikä tavallaan voi luoda mitään uutta.
Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia aikuisrestonomiopiskelijoiden käsitystä Franchising-yrittäjyydestä. Opinnäytetyössä selvitetään, ovatko restonomit kiinnostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona tai miksi eivät ole kiinnostuneita franchising-yrittäjyydestä uravaihtoehtona. Työn teoriaosassa käsitellään franchising-yritysmuotoa käsitteenä, sekä kerrotaan sopimuksen sisällön merkityksestä johon perehdytään syvemmin esimerkkiyrityksen avulla. Työssä tuomme esille franchising-yrittäjyyden etuja sekä haasteita. Teoriaosassa esittelemme Kotipizza-ketjun esimerkkinä franchising-periaatteella toimivasta yrityksestä.
Opinnäytetyössä tehty empiirinen tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, jossa käytettiin kyselylomaketta tietojen keräämiseen. Kyselylomake lähetettiin Rovaniemen ammattikorkeakoulun aikuisopiskelijoille, potentiaalisia vastaajia oli 117 kappaletta, joista kysely tavoitti 82 opiskelijaa.
Lähteinä on käytetty pääasiassa alan kirjallisuutta ja Suomen franchising-yhdistyksen materiaaleja. Lähteiden käytössä on otettu huomioon aineiston ajantasaisuus.
Vastauksia saatiin 17 kappaletta ja vastausprosentti oli 20,7 %. Vastaukset tukivat hyvin teoriaosaa ja tutkimuksen avulla saatiin myös selville, miksi valmistuvat restonomit ovat kiinnostuneita tai eivät ole kiinnostuneita fran-chising-yrittäjyydestä. Franchising-yrittäjyys uravaihtoehtona kiinnostaa, koska se on helppo tapa aloittaa yrittäjyys, riski on pienempi eikä itse tarvitse miettiä liikeideaa. Toisaalta taas franchising-yrittäjyys ei kiinnosta, koska konsepti on liian sitova, ketju sanelee mitä pitää tehdä, vapaus puuttuu eikä tavallaan voi luoda mitään uutta.