Tehostetun ruokavalion ruokalista Seinäjoen keskussairaalan ravintokeskukselle
Peltokoski, Jari-Markus (2011)
Peltokoski, Jari-Markus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120216929
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120216929
Tiivistelmä
Tehostettu ruokavalio ravitsemushoidossa on oleellinen osa potilaan koko hoitoa. Tehostettu ruokavalio on ruokavalio, joka on tarkoitettu vajaaravitsemusriski- tai vajaaravitsemuspotilaille. Tehostetussa ruokavaliossa ravintotiheys on korkeampi kuin normaalissa ruokavaliossa. Ruokavaliossa keskitytään täyttämään energian ja proteiinin lisääntynyt tarve, joka johtuu sairauden tai vamman aiheuttamasta poikkeustilasta elimistössä. (Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2010, 100.)
Ravitsemushoitoa tehostetaan ensisijaisesti ruoansulatuskanavaa hyödyntäen. Tehostetussa ruokavaliossa on enemmän rasvaa ja proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja kuin sairaalan perusruokavaliossa. Ruokavaliossa käytettäviä ravintolisiä ovat proteiini- ja energiamäärää nostavat jauheet. Energiansaannin kasvattamiseksi voidaan tarvittaessa hyödyntää myös käyttövalmiita juomia ja välipaloja.
Tavoitteet tälle työlle annettiin Seinäjoen keskussairaalan ravintokeskukselta, jonka mukaan ruokalistan tulee perustua tehostettuun ruokavalioon, jossa annoskoko on pieni. Lisäksi tavoitteena oli korostaa energian ja proteiinin saantia. Annoskoon tuli olla 1300 kcal:a vastaava, mutta energian tavoitesaanti oli 2000 kcal. Proteiinin määrän tuli olla 110 grammaa päivässä.
Annetut tavoitteet täyttyivät hyvin annoskoon ja energiamäärän suhteen, mutta tavoiteltu proteiinin määrä oli haastavaa saavuttaa. Lisäksi ravintoaineiden, kuten kuidun ja raudan, määrä oli lähes mahdotonta saada suositusten mukaiseksi. Lopputuloksena syntyi kuitenkin ruokalista, joka vastaa olemassa olevaan tarpeeseen ja joka vaikuttaa Seinäjoen keskussairaalan hoitamien potilaiden hyvinvointiin.
Avainsanat: Tehostettu ruokavalio, proteiinin ja energian korostunut tarve, vajaaravitsemus
Ravitsemushoitoa tehostetaan ensisijaisesti ruoansulatuskanavaa hyödyntäen. Tehostetussa ruokavaliossa on enemmän rasvaa ja proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja kuin sairaalan perusruokavaliossa. Ruokavaliossa käytettäviä ravintolisiä ovat proteiini- ja energiamäärää nostavat jauheet. Energiansaannin kasvattamiseksi voidaan tarvittaessa hyödyntää myös käyttövalmiita juomia ja välipaloja.
Tavoitteet tälle työlle annettiin Seinäjoen keskussairaalan ravintokeskukselta, jonka mukaan ruokalistan tulee perustua tehostettuun ruokavalioon, jossa annoskoko on pieni. Lisäksi tavoitteena oli korostaa energian ja proteiinin saantia. Annoskoon tuli olla 1300 kcal:a vastaava, mutta energian tavoitesaanti oli 2000 kcal. Proteiinin määrän tuli olla 110 grammaa päivässä.
Annetut tavoitteet täyttyivät hyvin annoskoon ja energiamäärän suhteen, mutta tavoiteltu proteiinin määrä oli haastavaa saavuttaa. Lisäksi ravintoaineiden, kuten kuidun ja raudan, määrä oli lähes mahdotonta saada suositusten mukaiseksi. Lopputuloksena syntyi kuitenkin ruokalista, joka vastaa olemassa olevaan tarpeeseen ja joka vaikuttaa Seinäjoen keskussairaalan hoitamien potilaiden hyvinvointiin.
Avainsanat: Tehostettu ruokavalio, proteiinin ja energian korostunut tarve, vajaaravitsemus