Henkilöstöruokailun ravitsemukselliset ja laadulliset ominaisuudet: hotellin vastaanottovirkailijoiden näkemyksiä
Tenhunen, Kirsi (2011)
Tenhunen, Kirsi
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120417108
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120417108
Tiivistelmä
Hotellin vastaanoton työ on vuorotyötä, jolla on todettu olevan vaikutuksia terveyteen. Vuorotyöllä on yhteyksiä muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja tiettyihin syöpätyyppeihin. Vuorotyöntekijät kärsivät usein myös vatsavaivoista sekä unettomuudesta.
Terveellisellä ruokavaliolla voidaan vähentää riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin. Koska vuorotyötä tekevillä riski sairastua on suurentunut, on terveellisen ruokavalion noudattaminen tärkeää. Työaikaisen ruokailun tulisi kattaa noin kolmasosa päivän energiatarpeesta. Siksi on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä työaikana syödään.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin henkilöstöruokailun ravitsemuksellisia ja laadullisia ominaisuuksia kahdessa Helsingissä sijaitsevassa hotellissa, ja selvitettiin hotellin vastaanottovirkailijoiden näkemyksiä henkilöstöruuan ominaisuuksista. Tutkimus oli tyypiltään kvantitatiivinen. Menetelmänä käytettiin kyselyä, joka toteutettiin kahden hotellin vastaanottovirkailijoille syksyllä 2011. Lisäksi haastateltiin hotellien keittiöpäälliköitä ja tehtiin havainnointia tukemaan saatuja vastauksia.
Suuremmasta hotellista vastaajia oli 12, ja pienemmästä seitsemän. Suuremman hotellin ruokailu oli arkisin runsas buffet-tyyppinen lounas ja iltaisin sekä viikonloppuisin jääkaappiin valmistettava ruoka. Pienemmässä hotellissa työntekijät tilaavat ravintolan listalta annoksia arkisin, ja viikonloppuisin henkilökunnan ruoka tehdään valmiiksi kylmiöön.
Kyselyn tuloksista ja haastatteluista selvisi, että hotellien vastaanottovirkailijat olivat tyytymättömiä erityisesti iltaisin, öisin ja viikonloppuisin tarjolla olevaan ruokaan. Ruoka ei ollut tasalaatuista eri vuoroissa ja eri viikonpäivinä, koska ruuan tarjoilu- ja valmistustavat vaihtelivat molemmissa hotelleissa. Suuremman hotellin vastaajien mielestä ravitsemuksellinen laatu ei kohdannut vastaajien toiveita öisin, koska ruoka oli liian raskasta. Pienemmän hotellin ruoka oli joidenkin vastaajien mielestä liian raskasta ravintolaruokaa jokapäiväiseen ruokailuun.
Terveellisellä ruokavaliolla voidaan vähentää riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin. Koska vuorotyötä tekevillä riski sairastua on suurentunut, on terveellisen ruokavalion noudattaminen tärkeää. Työaikaisen ruokailun tulisi kattaa noin kolmasosa päivän energiatarpeesta. Siksi on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä työaikana syödään.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin henkilöstöruokailun ravitsemuksellisia ja laadullisia ominaisuuksia kahdessa Helsingissä sijaitsevassa hotellissa, ja selvitettiin hotellin vastaanottovirkailijoiden näkemyksiä henkilöstöruuan ominaisuuksista. Tutkimus oli tyypiltään kvantitatiivinen. Menetelmänä käytettiin kyselyä, joka toteutettiin kahden hotellin vastaanottovirkailijoille syksyllä 2011. Lisäksi haastateltiin hotellien keittiöpäälliköitä ja tehtiin havainnointia tukemaan saatuja vastauksia.
Suuremmasta hotellista vastaajia oli 12, ja pienemmästä seitsemän. Suuremman hotellin ruokailu oli arkisin runsas buffet-tyyppinen lounas ja iltaisin sekä viikonloppuisin jääkaappiin valmistettava ruoka. Pienemmässä hotellissa työntekijät tilaavat ravintolan listalta annoksia arkisin, ja viikonloppuisin henkilökunnan ruoka tehdään valmiiksi kylmiöön.
Kyselyn tuloksista ja haastatteluista selvisi, että hotellien vastaanottovirkailijat olivat tyytymättömiä erityisesti iltaisin, öisin ja viikonloppuisin tarjolla olevaan ruokaan. Ruoka ei ollut tasalaatuista eri vuoroissa ja eri viikonpäivinä, koska ruuan tarjoilu- ja valmistustavat vaihtelivat molemmissa hotelleissa. Suuremman hotellin vastaajien mielestä ravitsemuksellinen laatu ei kohdannut vastaajien toiveita öisin, koska ruoka oli liian raskasta. Pienemmän hotellin ruoka oli joidenkin vastaajien mielestä liian raskasta ravintolaruokaa jokapäiväiseen ruokailuun.