Opetuskeittiön haasteet tulevaisuudessa
Lemberg, Daniel (2011)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011123019244
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011123019244
Tiivistelmä
1800-luvun puolivälissä alkoi kotitalousopetus saada jalansijaa Suomessa. Suomen ensimmäiset talouskoulut perustettiin vuonna 1892. Alusta lähtien keittiökoulutus jakautui jyrkästi kylmäkkö- ja keittäjäkoulutukseen, jotka olivat täysin erillään toisistaan. Vasta vuoden 1964 jälkeen keittiöiden rajaa lievennettiin. Opetuksen kesto ja tapa poikkesivat nykyajasta, mutta koulutus on aina perustunut opetuskeittiössä painottuvaan toimintaan.
Opetuskeittiö elää muuttuvassa maailmassa ja teknologinen osaaminen kasvaa jatkuvasti. Laitteita uusitaan resurssien mukaan ja päivityksiä tapahtuu aika ajoin. Elektroniikan osuus täyttää yhä enemmän opetuskeittiöiden jokaista osa-aluetta. Raaka-aineet nykyisessä opetuskeittiössä ovat monipuolisempia ja helpommin saatavilla kuin ennen. Kaksikymmentä vuotta sitten oli tarjolla vain murto-osa nykyisistä elintarvikkeista.
Työmenetelmät kehittyvät ja muuttuvat ihmisten muuttuvien tarpeiden mukaan tulevaisuudessa, jolloin teknologiaa käytetään hyödyksi yhä enemmän. Kypsennysvaihtoehdot tulevat lisääntymään vielä entisestään. Vaikka opetuskeittiön tarkoitus on perusopetuksen täyttäminen, voi se ottaa innovatiivisesti uusia askelia kohti uusia valmistustekniikoita. Toiminnan tarkempi suunnittelu ja laadun vakiointi korostuu työelämässä, joten se tulee ottaa huomioon myös opetuksessa.
Tulevaisuutta ei ole ennalta määrätty, eikä se ole ennustettavissa. Me emme voi hallita tulevaisuutta, mutta pystymme vaikuttamaan siihen valinnoilla ja teoilla. Ennakoimalla tulevaisuutta voimme tarkastella ympäristöämme ja muodostaa siitä mielikuvia ja käsityksiä. Näin pystymme mahdollisesti varautumaan ympäristössämme tapahtuviin muutoksiin.
Opinnäytetyöni tarkoituksena on selvittää, mitä haasteita opetuskeittiöllä on tulevaisuudessa muuttuvassa maailmassa sekä miten haasteet tulevat vaikuttamaan opetuskeittiön toimintaan. Lähteinä tässä työssä olen käyttänyt alan kirjallisuutta, sähköisiä lähteitä ja haastatellut Turun Ammatti-instituutin opettajia sekä oppilaita kyselylomakkeen avulla.
Opetuskeittiö elää muuttuvassa maailmassa ja teknologinen osaaminen kasvaa jatkuvasti. Laitteita uusitaan resurssien mukaan ja päivityksiä tapahtuu aika ajoin. Elektroniikan osuus täyttää yhä enemmän opetuskeittiöiden jokaista osa-aluetta. Raaka-aineet nykyisessä opetuskeittiössä ovat monipuolisempia ja helpommin saatavilla kuin ennen. Kaksikymmentä vuotta sitten oli tarjolla vain murto-osa nykyisistä elintarvikkeista.
Työmenetelmät kehittyvät ja muuttuvat ihmisten muuttuvien tarpeiden mukaan tulevaisuudessa, jolloin teknologiaa käytetään hyödyksi yhä enemmän. Kypsennysvaihtoehdot tulevat lisääntymään vielä entisestään. Vaikka opetuskeittiön tarkoitus on perusopetuksen täyttäminen, voi se ottaa innovatiivisesti uusia askelia kohti uusia valmistustekniikoita. Toiminnan tarkempi suunnittelu ja laadun vakiointi korostuu työelämässä, joten se tulee ottaa huomioon myös opetuksessa.
Tulevaisuutta ei ole ennalta määrätty, eikä se ole ennustettavissa. Me emme voi hallita tulevaisuutta, mutta pystymme vaikuttamaan siihen valinnoilla ja teoilla. Ennakoimalla tulevaisuutta voimme tarkastella ympäristöämme ja muodostaa siitä mielikuvia ja käsityksiä. Näin pystymme mahdollisesti varautumaan ympäristössämme tapahtuviin muutoksiin.
Opinnäytetyöni tarkoituksena on selvittää, mitä haasteita opetuskeittiöllä on tulevaisuudessa muuttuvassa maailmassa sekä miten haasteet tulevat vaikuttamaan opetuskeittiön toimintaan. Lähteinä tässä työssä olen käyttänyt alan kirjallisuutta, sähköisiä lähteitä ja haastatellut Turun Ammatti-instituutin opettajia sekä oppilaita kyselylomakkeen avulla.