Ravintoarvojen merkitys ravintolaruoassa : case: Osuuskauppa Hämeenmaa
Kulmala, Asta (2012)
Kulmala, Asta
Lahden ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012082013180
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012082013180
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan ravintoarvojen merkitystä ravintolaruoassa. Toimeksiantajana tässä työssä toimii Osuuskauppa Hämeenmaa.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko ravintoarvoilla merkitystä ravintolaruoassa ja vaikuttaisiko näiden kyseisten arvojen näkyvyys ruokalistalla kuluttajan ostopäätökseen.
Tutkimuksessa on käytetty kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeen avulla neljässä eri Osuuskauppa Hämeenmaan ruokaravintolassa, ja vastausprosentiksi tuli 86 %.
Tämän työn tietoperustassa käsitellään yleisiä ruokailutottumuksia sekä paneudutaan ihmiselle välttämättömiin ravintoarvoihin ja päivittäisiin saantisuosituksiin. Siinä kerrotaan myös ihmisten yleisestä kuluttajakäyttäytymisestä ja sen vaikutuksesta.
Tutkimustulosten perusteella asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä, millaisia asioita he ravintolaruoalta odottavat. Ruoan terveellisyys nousi yhdeksi tärkeäksi tekijäksi, mutta kysymys ravintoarvojen näkymisestä ruokalistalla herätti vastaajissa kuitenkin ristiriitaisia tuntemuksia.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko ravintoarvoilla merkitystä ravintolaruoassa ja vaikuttaisiko näiden kyseisten arvojen näkyvyys ruokalistalla kuluttajan ostopäätökseen.
Tutkimuksessa on käytetty kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeen avulla neljässä eri Osuuskauppa Hämeenmaan ruokaravintolassa, ja vastausprosentiksi tuli 86 %.
Tämän työn tietoperustassa käsitellään yleisiä ruokailutottumuksia sekä paneudutaan ihmiselle välttämättömiin ravintoarvoihin ja päivittäisiin saantisuosituksiin. Siinä kerrotaan myös ihmisten yleisestä kuluttajakäyttäytymisestä ja sen vaikutuksesta.
Tutkimustulosten perusteella asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä, millaisia asioita he ravintolaruoalta odottavat. Ruoan terveellisyys nousi yhdeksi tärkeäksi tekijäksi, mutta kysymys ravintoarvojen näkymisestä ruokalistalla herätti vastaajissa kuitenkin ristiriitaisia tuntemuksia.