Alkoholi- ja brix-pitoisuuksien analysointi siiderinvalmistusprosessissa
Huttunen, Sonja (2021)
Huttunen, Sonja
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103314078
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103314078
Tiivistelmä
Siiderin valmistuksen aikana sen alkoholi- ja brix-arvoja on tärkeää seurata, jotta lopputuotteen tuotelaatu ja tuoteturvallisuus pystytään varmistamaan. Tähän on olemassa useita tapoja, mutta tässä työssä käsitellään alkoholi- ja brix-arvojen mittausta tuotelinjasta Anton Paar L-Com 5500 tiheys ja äänennopeus anturilla. Työn tilaajana toimii Olvi Oyj:n panimo Pohjois-Savossa, Iisalmen kaupungissa.
Työn tavoitteena oli tutkia Anton Paar L-Com 5500 tiheys- ja äänennopeusanturin liittämistä osaksi siiderin valmistusprosessia. Työn kirjallisessa osuudessa tutkittiin siiderin komponentteja ja valmistusmenetelmiä, alkoholi- ja brix-arvoihin vaikuttavia tekijöitä, sekä prosessimittarin käyttöönottoa yleisesti. Työhön sisällytettiin myös siiderin valmistuksen työohjeiden päivitys. Työn käytännön osuudessa kaikille tuotteille kirjattiin reseptit tilaajayrityksen prosessinseurantaohjelmaan ja tuotteista otetiin tuoteajojen aikana kemiallisia prosessinäytteitä, joista analysoitiin alkoholi- ja brix-arvot. Saatuja arvoja verrattiin laboratorion vertailunäytteisiin.
Työssä saatujen tulosten perusteella todettiin, että mittarin käyttöönotto ei tämän opinnäytetyön valmistumishetkellä ollut mahdollista tulosten suuren vaihtelun vuoksi. Mahdollisiksi syiksi tähän vaihteluun epäiltiin laitteen asennusvirhettä ja tuotteen sisältämän hiilidioksidin vaikutusta mittaustulokseen. Näitä tekijöitä voitaisiin tutkia jatkotutkimusaiheena tälle opinnäytetyölle.
Työn tavoitteena oli tutkia Anton Paar L-Com 5500 tiheys- ja äänennopeusanturin liittämistä osaksi siiderin valmistusprosessia. Työn kirjallisessa osuudessa tutkittiin siiderin komponentteja ja valmistusmenetelmiä, alkoholi- ja brix-arvoihin vaikuttavia tekijöitä, sekä prosessimittarin käyttöönottoa yleisesti. Työhön sisällytettiin myös siiderin valmistuksen työohjeiden päivitys. Työn käytännön osuudessa kaikille tuotteille kirjattiin reseptit tilaajayrityksen prosessinseurantaohjelmaan ja tuotteista otetiin tuoteajojen aikana kemiallisia prosessinäytteitä, joista analysoitiin alkoholi- ja brix-arvot. Saatuja arvoja verrattiin laboratorion vertailunäytteisiin.
Työssä saatujen tulosten perusteella todettiin, että mittarin käyttöönotto ei tämän opinnäytetyön valmistumishetkellä ollut mahdollista tulosten suuren vaihtelun vuoksi. Mahdollisiksi syiksi tähän vaihteluun epäiltiin laitteen asennusvirhettä ja tuotteen sisältämän hiilidioksidin vaikutusta mittaustulokseen. Näitä tekijöitä voitaisiin tutkia jatkotutkimusaiheena tälle opinnäytetyölle.