Omavalvontasuunnitelman päivittäminen : Case Muikkuravintola Sampo
Ollikainen, Heli; Niiranen, Marika (2021)
Ollikainen, Heli
Niiranen, Marika
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105178912
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105178912
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli päivittää Kuopiossa sijaitsevan Muikkuravintola Sampon omavalvontasuunnitelma toimipaikan käyttöön sopivaksi ja vastaamaan Suomen lainsäädännön vaatimuksia. Työn toimeksiantajana toimi Restel-ravintolaketjuun kuuluva Muikkuravintola Sampo. Työ toteutettiin toiminnallisena kehittämistyönä. Suunnitelman päivittäminen oli tarpeellista muun muassa siksi, että se ei ollut ajan tasalla, vaan viimeisin päivitys oli tehty vuonna 2008. Omavalvonta oli myös jaettu moneen eri paikkaan sekä sähköiseen, että paperiseen muotoon, jonka takia sitä oli vaikea seurata. Tämä aiheutti ongelmia esimerkiksi kirjaamisen ja perehdyttämisen näkökulmasta.
Työssä koottiin Ravintola Sampon omavalvonnan eri osa-alueet yhteen paikkaan, sekä suoritettiin elintarvikevaarojen kartoitusta. Samalla poistettiin vanhentunutta tietoa ja muokattiin omavalvonnan lomakkeet vastaamaan toimipaikan tarpeita. Ravintolaan luotiin myös viikkosiivouslistat puhtaanapidon helpottamiseksi. Toimeksiantajan toiveesta suunnitelma tiivistettiin lopuksi myös perehdyttämismateriaaliksi. Opinnäytteessä tarvittavaa tietoa kerättiin toimeksiantajalta käyttämällä menetelmänä useita haastatteluja. Päivitys tehtiin elintarvike lainsäädäntöä, Oiva-arviointikriteerejä ja Restel oy:n omavalvontaohjeita hyväksikäyttäen.
Työn lopputuotoksina olivat ravintolan käyttöön soveltuva omavalvontasuunnitelma, elintarvikevaaroihin keskittyvä kartoitus sekä perehdytystarkoituksiin luotu tiivistelmä omavalvonnasta. Kehittämistyö muutti suunnitelman käytettävyyttä parempaan suuntaan. Päivitetyt lomakkeet ja luotu viikkosiivouslista helpottavat omavalvonnan kirjaamista ja tiivistelmä toimii perehdytystyökaluna paremmin kuin aiempi suunnitelma. Vaarojen kartoituksen avulla pystytään ennakoimaan toimintaan liittyviä vaaroja ja minimoimaan riskejä. Työn myötä omavalvontasuunnitelma on myös paremmin koko henkilöstön saatavilla. Kokonaisuudessaan uutta omavalvontasuunnitelmaa on helpompi käyttää ja kirjata kuin sen edeltäjää.
Työssä koottiin Ravintola Sampon omavalvonnan eri osa-alueet yhteen paikkaan, sekä suoritettiin elintarvikevaarojen kartoitusta. Samalla poistettiin vanhentunutta tietoa ja muokattiin omavalvonnan lomakkeet vastaamaan toimipaikan tarpeita. Ravintolaan luotiin myös viikkosiivouslistat puhtaanapidon helpottamiseksi. Toimeksiantajan toiveesta suunnitelma tiivistettiin lopuksi myös perehdyttämismateriaaliksi. Opinnäytteessä tarvittavaa tietoa kerättiin toimeksiantajalta käyttämällä menetelmänä useita haastatteluja. Päivitys tehtiin elintarvike lainsäädäntöä, Oiva-arviointikriteerejä ja Restel oy:n omavalvontaohjeita hyväksikäyttäen.
Työn lopputuotoksina olivat ravintolan käyttöön soveltuva omavalvontasuunnitelma, elintarvikevaaroihin keskittyvä kartoitus sekä perehdytystarkoituksiin luotu tiivistelmä omavalvonnasta. Kehittämistyö muutti suunnitelman käytettävyyttä parempaan suuntaan. Päivitetyt lomakkeet ja luotu viikkosiivouslista helpottavat omavalvonnan kirjaamista ja tiivistelmä toimii perehdytystyökaluna paremmin kuin aiempi suunnitelma. Vaarojen kartoituksen avulla pystytään ennakoimaan toimintaan liittyviä vaaroja ja minimoimaan riskejä. Työn myötä omavalvontasuunnitelma on myös paremmin koko henkilöstön saatavilla. Kokonaisuudessaan uutta omavalvontasuunnitelmaa on helpompi käyttää ja kirjata kuin sen edeltäjää.