Eettiset ja ekologiset viinit: Itävalta vastuullisten viinien tuottajana
Ilona, Aaltonen (2021)
Ilona, Aaltonen
2021
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060113246
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060113246
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa toimeksiantaja BarLaurealle ajankohtaista tietoa viinialan vastuullisuudesta. Tutkimuksessa keskityttiin Itävallan ympäristövastuulliseen viinintuotantoon sekä selvitykseen eettisesti ja ekologisesti tuotetuista viineistä. BarLaurean opetusravintola on edistänyt ympäristöystävällistä toimintaansa, se on yksi ravintolan vastuullisuusteemoista.
Ilmaston muutos on vaikuttanut ja vaikuttaa viinintuotantoon ja vastuullisuus on olennainen osa nykyistä viinialaa. Vastuullisissa viineissä otetaan huomioon ekologinen kestävyyskriisi ja ilmaston muutoksen vaikutukset. Vastuullisuuden osa-alueita ovat ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen vastuu. Itävalta on edistänyt esimerkillisesti vastuullista viinintuotantoaan. Maan ekologinen ja eettinen viinintuotanto on kasvussa.
Tutkimuksessa haettiin vastausta asetettuihin tutkimuskysymyksiin kuten, miten ekologisuus ja eettisyys toteutuvat Itävallan viinintuotannossa. Tutkimus noudatti kvalitatiivista menetelmätyyliä. Aineiston keruu toteutettiin kahtena teemahaastatteluna. Haastatteluaineisto analysoitiin ja saatu tieto käsiteltiin induktiivisen sisällön analyysimenetelmän avulla, minkä jälkeen siitä etsittiin yhteneviä teemoja.
Tutkimuksessa selvisi, miten ilmastonmuutos ja ekologinen kestävyyskriisi vaikuttavat viinintuotantoon, kulutukseen, sekä viinin olemukseen. Itävalta on viinimaana edistyksellinen esimerkki siitä, miten vastuullisuus voi edistää ja kehittää koko maan viinintuotantoa. Itävaltalaiset ovat ekologisessa viinintuotannossaan edelläkävijöitä. Mahdollisessa jatkotutkimuksessa rajatumpi aihealue tai laajempi tutkimus auttaisivat ymmärtämään vastuullisuuden eri osa-alueita, ja sitä kautta paremmin sen trendejä ja tutkimuksessa havaittuja ilmiöitä.
Ilmaston muutos on vaikuttanut ja vaikuttaa viinintuotantoon ja vastuullisuus on olennainen osa nykyistä viinialaa. Vastuullisissa viineissä otetaan huomioon ekologinen kestävyyskriisi ja ilmaston muutoksen vaikutukset. Vastuullisuuden osa-alueita ovat ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen vastuu. Itävalta on edistänyt esimerkillisesti vastuullista viinintuotantoaan. Maan ekologinen ja eettinen viinintuotanto on kasvussa.
Tutkimuksessa haettiin vastausta asetettuihin tutkimuskysymyksiin kuten, miten ekologisuus ja eettisyys toteutuvat Itävallan viinintuotannossa. Tutkimus noudatti kvalitatiivista menetelmätyyliä. Aineiston keruu toteutettiin kahtena teemahaastatteluna. Haastatteluaineisto analysoitiin ja saatu tieto käsiteltiin induktiivisen sisällön analyysimenetelmän avulla, minkä jälkeen siitä etsittiin yhteneviä teemoja.
Tutkimuksessa selvisi, miten ilmastonmuutos ja ekologinen kestävyyskriisi vaikuttavat viinintuotantoon, kulutukseen, sekä viinin olemukseen. Itävalta on viinimaana edistyksellinen esimerkki siitä, miten vastuullisuus voi edistää ja kehittää koko maan viinintuotantoa. Itävaltalaiset ovat ekologisessa viinintuotannossaan edelläkävijöitä. Mahdollisessa jatkotutkimuksessa rajatumpi aihealue tai laajempi tutkimus auttaisivat ymmärtämään vastuullisuuden eri osa-alueita, ja sitä kautta paremmin sen trendejä ja tutkimuksessa havaittuja ilmiöitä.